Spring naar de content

Help, de dokter gebruikt te veel moeilijke woorden

Uit onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen is gebleken dat vier op de tien Belgen niet altijd alles begrijpt wat hun huisarts vertelt over hun ziekte en de behandeling. Volgens 17 procent van de ondervraagde patiënten gebruikt de dokter ook te veel moeilijke woorden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

Volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen is dit een zeer kwalijke zaak, omdat het leidt tot het onjuist gebruik van medicatie. Adviezen worden door de onduidelijke taal van de arts minder goed opgevolgd en medicijnen vaker vergeten.

Eerder onderzoek in België toonde al aan dat de ‘gezondheidsvaardigheden’ (de vaardigheden om informatie over gezondheid te verkrijgen, begrijpen, beoordelen en te gebruiken bij het nemen van gezondheidsgerelateerde beslissingen) van drie op de tien Belgen te beperkt zijn. Nederlanders scoren goed op dit gebied en hebben gemiddeld betere gezondheidsvaardigheden dan andere Europeanen. Vooral de laaggeletterden vormen hier de risicogroep.

Minister Schippers
Ook angst speelt een belangrijke rol bij het begrijpen van medische adviezen. Patiënten durven niet altijd genoeg te vragen, of vergeten dit omdat ze gespannen zijn tijdens hun bezoek aan de arts. Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, adviseerde daartoe de patiënt het gesprek met de arts op te nemen om het later thuis nog eens terug te kunnen luisteren.

Om de medische informatie inzichtelijker en begrijpelijker te maken voor patiënten reserveert onze minister van Volksgezondheid jaarlijks 5 miljoen euro. Op Zorgkaartnederland.nl worden ziektebeelden in klare taal uitgelegd, zodat mensen op internet een betrouwbare duidelijke bron hebben wanneer ze met vragen blijven zitten.

De eed van Hippocrates
In België is het ook tijd voor actie op alle niveaus, aldus Ann Ceuppens, directeur van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Jan Hautekiet en Ann De Craemer schreven in Heerlijk Helder, een pleidooi voor heldere taal, al over de onduidelijkheid van medische taal en deden een mooie aanbeveling die nu extra urgent lijkt: “Bij alle communicatie zou moeten worden gedacht aan de woorden van de Griekse arts Hippocrates, wiens eed elke afgestudeerde dokter moet afleggen: ‘De belangrijkste deugd die taal kan hebben is helderheid, en niets doet daar zo veel afbreuk aan als het gebruik van onbekende woorden.’”

Onderwerpen