Spring naar de content

Harry Mens had Nederland kunnen redden, denkt Harry Mens

In een uitgebreid interview met Volkskrant Magazine toonde zakenman en presentator Harry Mens zaterdag zijn geheel eigen kijk op de wereld, en hoe deze ‘te redden’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Mens blijkt geen hoge pet op te hebben van de Nederlandse stemgerechtigden. “Een kwart van het electoraat is zo labiel als de pest: de ene dag gaan ze achter Fortuyn aan, de volgende dag achter Verdonk, de andere dag achter Samsom en als er morgen een nieuwe idioot opstaat, gaan ze dáár weer achteraan. Dat is Nederland.”

Van Donald Trump is hij dan wel weer onder de indruk. “Ik denk dat hij president van Amerika wordt. En dat is ook nodig. Ik ben geen hater van Poetin, ook geen vriend trouwens, maar een klein Poetintje zou op dit moment geen kwaad kunnen (-) Ook in Nederland. Want Nederland is onbestuurbaar. Het is een chaos.”

De Business Class-meesterinterviewer herkent zichzelf in de Amerikaanse presidentskandidaat. “De Bolkensteinen van Nederland hebben mij destijds tegengehouden en de Bolkesteinen van Amerika proberen nu Trump tegen te houden. Ik heb een bloedhekel aan Bolkestein, dat mag je gerust opschrijven. Een kwijl van een man.”

Bolkestein voorkwam eind jaren negentig dat Mens op de kieslijst van de VVD kwam, en dat zit de zakenman nog steeds dwars. “Bolkestein was bang dat hij met mij een probleem zou krijgen. Bij de VVD word je geselecteerd op kuddegedrag en slaafsheid en als je maar lang genoeg de planten water geeft, word je uiteindelijk vanzelf Commissaris van de Koningin. Bij de VVD wisten ze gewoon dat meneer Mens dat niet goed zou vinden, daarom hebben ze me gedwarsboomd. Trump loopt in de VS tegen precies dezelfde muur als ik hier in Nederland.”

Het is dat zijn verstand hem tegenhoudt, anders had Mens Nederland nog wel naar zijn hand willen zetten. “Als ik minister-president was en een kabinet zou formeren, zou ik ministers willen van alle partijen. Jan Marijnissen mag Sociale Zaken doen, geen probleem. Ik wil alleen wel de garantie dat ik zes jaar premier ben en niet kan worden afgezet. Dat is de enige manier. De énige manier om van Nederland wat te maken, is om iemand aan het hoofd te zetten die wat te vertellen heeft (-) Een net Poetintje. Een sociale, nette Poetin.”

Behalve de redder van Nederland, had Mens ook ‘s lands beste talkshowhost kunnen zijn. “Laat Matthijs van Nieuwkerk naar huis gaan, dan ga ík daar wel zitten, met een redactie van 25 man, een autocue en een salaris van vijf ton. Dan kan ik naar hartelust de hele dag met een mesje in een wond lopen peuteren.”

Het uitgebreide, spraakmakende interview is hier terug te lezen.