Spring naar de content

Proefballonnetje Van der Laan: laat ook sociale huurders hun woning verhuren

Wie als sociale huurder zijn woning op een verhuursite als Airbnb zet, riskeert hoge boetes en zelfs uithuisplaatsing. Eberhard van der Laan liet dinsdag een proefballontje op om daar verandering in te brengen. De burgemeester van Amsterdam denkt na over versoepeling van de regels, zei hij in het praatprogramma Heyu Urbans in de Openbare Bibliotheek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Airbnb – een website waarop mensen hun woning, of delen ervan, kunnen verhuren – is razend populair in Amsterdam. In 2015 waren er 475 procent meer overnachtingen geboekt in de stad ten opzichte van een jaar eerder, in totaal 736.000 overnachtingen, meldde het Financieel Dagblad. Ruim 14.000 Amsterdammers verhuurden in dat jaar hun woning via Airbnb, en verdienden daarmee 3800 euro gemiddeld.

Van der Laan wil dat ook de sociale huurder kan profiteren van deze dienst. Ze hebben wel de lasten, maar niet de lusten van het massatoerisme in de stad, redeneert de burgemeester. Zouden sociale huurders hun woningen nu wel onderverhuren aan toeristen, dan dreigen er boetes of huisuitzettingen.

Van der Laan zei tegen het Parool dat er geen concrete plannen zijn om dit plan door te zetten. Het is slecht ‘een gedachtegang’.