Spring naar de content

Waarom het Russische politieke systeem binnenkort zal instorten

Over de Krim, het schiereiland dat in 2014 werd geannexeerd door Rusland, horen we op het moment weinig. President Poetin lijkt zich gedeisd te houden in de Oekraïne, waarschijnlijk door de inmenging in het Midden-Oosten sinds het eind van vorig jaar. Toch is er reuring in Rusland, zoveel reuring dat de voormalig rebellenleider Igor Strelkov claimt dat het politieke systeem binnen de kortste keren in elkaar stort.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

Rus Strelkov leidde twee jaar geleden de pro-Russische opstand in Oost-Oekraïne waarbij de Krim ingenomen werd door Russische rebellen. In die tijd schaarde Strelkov zich pal achter Poetin. Zijn loyaliteit is nu volledig omgeslagen. Hij legt Poetin het vuur aan de schenen, maar de waarom-vraag is moeilijk te beantwoorden.

In een interview met The Guardian zegt Strelkov dat de keuzes die Poetin heeft gemaakt bijna zeker zullen leiden tot het ineenstorten van zijn imperium. Het feit dat Poetin na de annexatie van de Krim niet door is gegaan met het innemen van gebieden waar Russen wonen, zal de president uiteindelijk volgens Strelkov de das om doen. “Er zal een hele omwenteling plaats gaan vinden, er gaat binnenkort bloed vloeien. Het is onlogisch dat Poetin gestopt is na de annexatie van de Krim. Hij heeft de stappen gezet om Rusland uit te breiden, maar daar is het bij gebleven. Hij heeft zich niet terug getrokken maar is ook niet verder gegaan met het uitbreiden. Hij is alsof hij vast zit in een moeras. Ik denk dat hij is gestopt omdat hij zich niet volledig tegen het Westen wilde keren.”

De problematiek van Poetin ligt ‘m dus in het eenmalige gegraai naar grondgebied waar Russen wonen. Waarom breidde hij zijn annexatie niet uit? Poetin liet in een interview met het Duitse blad Bild weten nooit de intentie te hebben gehad om zijn Russisch imperium uit te breiden: “We wilden alleen voorkomen dat Oekraïense troepen de uitingsvrijheid van de volkeren zouden verhinderen op de Krim.” Volgens de Russische president was het dus meer een voorzorgsmaatregel, een stukje zekerheid na het referendum waar het merendeel van de inwoners van de Krim voor de overstap naar Rusland stemden. “Voor mij gaat het niet om grenzen of staatsterritoria, ik vind het geluk van mensen belangrijker.”

Strelkov werd op zijn beurt in 2014 uit de Krim weggehaald, waarschijnlijk omdat de strijders te afhankelijk van hem werden. Sinds hij daar weg is, is het voor de rebellenleider verboden om naar Oekraïne te reizen. Daarnaast heeft de Rus een verbod gekregen om te spreken met media die in handen is van Poetin. “Ze weten niet wat ze met me aan moeten, ben ik nu een terrorist of juist een held?” zegt Strelkov tegen The Guardian. “Ze kunnen me niet oppakken omdat ze dan toegeven aan de mening van het Westen, maar het is ook onhandig voor ze om me te eren.”

In Oekraïne werd de rebellenleider gezien als koelbloedige oorlogscrimineel, in Rusland werd hij gezien als held. Vorige week werd er volgens The Guardian door Pools parlementslid Małgorzata Gosiewska een rapport aan het Internationaal Strafhof in Den Haag gepresenteerd, waar alle geweldsdelicten van Strelkov in genoemd worden. In het rapport worden onder andere moorden aangehaald. Strelkov ontkent de delicten niet, maar stelt wel dat alle moorden legaal gepleegd zijn. Strelkov: “Ik ben de enige geweest die daadwerkelijk rechtszaken heeft gehouden tijdens de annexatie van de Krim. Een jury veroordeelde mensen waar aanklachten tegen liepen. Er zijn ook mensen onschuldig verklaard.”

Onderwerpen