Spring naar de content

Donkere gemeenschap kan Donald Trump maken of breken

Donald Trump gaat met 99,9% zekerheid strijden met Hillary Clinton tijdens de Amerikaanse verkiezingen op 8 november. Om een kans te maken moet hij een groot deel van de groepen die hij tijdens de voorverkiezingen minachtte achter zich zien te krijgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Trump zal zijn strategie moeten aanpassen om kans te maken op de sleutel van het Witte Huis, althans als je naar de cijfers van de afgelopen Amerikaanse verkiezingen kijkt, die de Amerikaanse krant New York Times wist op te vragen. De resultaten – te vinden op de website van de krant – focussen vooral op de laatste overwinning van zittend president Barack Obama in 2012. Van alle Amerikanen wisten er 129 miljoen stemmen (ongeveer 60 procent van het electoraat) te stemmen, waarbij Obama net het merendeel van de stemmen (51 procent) kreeg.

Minderheden brachten Obama Witte Huis
Hij kreeg daarbij minder stemmen van het witte deel van de bevolking, die overwegend stemden op de Republikeinse kandidaat Mitt Romney. De meeste steun kwam van de kant van de Afro-Amerikanen en Amerikanen met Mexicaanse of Zuid-Amerikaanse roots. Van de 16.8 miljoen Afro-Amerikanen die in 2012 stemden, koos 95% voor Barack Obama. Van de 10.5 miljoen Hispanics stemden ruim 7 miljoen op de nu aftredend president. Omdat ook een gedeelte van de blanke bevolking hem steunde wist Obama vijf miljoen stemmen meer te behalen dan Romney. Maar zonder de steun van de minderheden zou hij het Witte Huis niet hebben gehaald.

Laagopgeleide blanke man
Laten dat nu net de bevolkingsgroepen zijn die Donald Trump het hardst heeft aangepakt in zijn campagne. Vooral zijn opmerkingen over Mexicanen zijn gemeengoed geworden wanneer je aan de tycoon denkt. Volgens peilingen van ABC News en de Washington Post doet Trump het vooral goed onder laagopgeleide blanke mannen, terwijl tegenstrever Hillary Clinton populair is onder hoogopgeleide vrouwen en dankzij de steun van Barack Obama een groot deel van de minderheden achter zich weet.

Dat betekent niet dat het voor Trump een verloren strijd is. Clinton's populariteit heeft volgens Huffington Post, dat alle populariteitspeilingen van de kandidaten verzameld, een dieptepunt bereikt. Als Trump daarop kan inspelen en zich beter gaat gedragen richting de minderheden kan het een strijd worden die tot het laatst spannend zal blijven.