Spring naar de content

Halbe Zijlstra over etnisch profileren bij Buitenhof

Typhoon werd staande gehouden door de politie, Kenneth Vermeer werd staande gehouden door de politie. En dus mocht Halbe Zijlstra bij zijn bezoek aan Buitenhof ook iets zeggen over etnisch profileren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“Wat er feitelijk aan de hand is, is dat de politie doet aan risico-inschatting, die kijkt naar heel veel factoren – waarbij etniciteit er soms een van is -, want we willen dat onze politie effectief is. Zou de politie alleen maar mensen staande houden op basis van etniciteit, dan is er gewoon sprake van discriminatie, dat is gewoon verboden en mag niet,” was Zijlstra stellig.

Hij was het echter niet met presentatrice Marcia Luyten eens dat Typhoon slechts op basis van zijn huidskleur was staande gehouden. “Daar speelde ook mee de grote van de auto (-) Ik zou mij als man ook gediscrimineerd moeten voelen. De politie houdt ook veel meer mannen aan dan vrouwen, omdat mannen nu eenmaal vaker in de criminaliteitscijfers naar voren komen.”

“Ik vind dat we echt eens af moeten van die discussie, alsof onze politie een stelletje racisten bij elkaar zijn (-) Als je er een zaak uitlicht, krijg je een geradicaliseerde discussie hier in Nederland. Zullen we nu even een beetje normaal doen?” vervolgde de zoon van een politieagent.

“Als je wordt staande gehouden, terwijl er niets aan de hand is, is dat voor iedereen een onplezierig ervaring,” vond Zijlstra wel. “Maar de politie zal er nooit in slagen om alleen maar mensen staande te houden die ook echt wat gedaan hebben, dáárom werken zij met risico-inschattingen, om de kans dat iemand die onschuldig is wordt aangehouden zo klein mogelijk te maken.”

Geconfronteerd met het onderzoek waarin werd gesteld dat er geen enkel bewijs is dat etnisch profileren misdaad vermindert, begon Zijlstra te hakkelen. Om vervolgens nog maar eens de risico-inschattingen erbij te halen.