Spring naar de content

‘Rot op met die camera’

Ik keek zaterdagavond naar het verslag dat de publieke omroep maakte van de eerste twee dagen van Pinkpop. Ook De Staat kwam voorbij. Nadat we eerst Giel Beelen om onverklaarbare redenen hadden zien opdrukken met zanger Torre Florim en bandlid Rocco Hueting, spraken ze over Witch Doctor, het nummer waarvan het optreden zou worden getoond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Bij Witch Doctor hoort een clip waarin Florim wordt omringd door een (geanimeerde) draaikolk van mensen. Altijd wanneer de band het nummer speelt tijdens optredens, daalt de zanger af van het podium om het tussen het publiek ten gehore te brengen en de clip te imiteren. Het is een van de hoogtepunten uit de immer gelikte show van De Staat.

Zoals dat tegenwoordig gaat met hoogtepunten, wil iedereen daar deel van uitmaken en vooral laten zien dat zij daar deel van uit hebben gemaakt. Terwijl Florim zich in het zweet werkte en zijn toehoorders zich om hem heen bewogen, waren er ook weer een groot aantal die het moment wensten vast te leggen op hun mobiele telefoon. In plaats van op te gaan in de kolk, deden zij verwoede pogingen hun camera in de juiste stand te krijgen.

Wie vaker een concert of festival bezoekt, kent het terugkerende fenomeen: bij de bekendere nummers gaan massaal de telefoons de lucht in, vaak tot grote ergernis van de artiesten en het deel van de bezoekers dat gewoon ouderwets wenst te genieten. Adele kreeg het onlangs aan de stok met een Italiaanse fan, die zij het hele optreden zag filmen. “Dit is geen dvd, dit is een echte show en ik wil dat je ervan geniet,” riep de zangeres.

Ik voel me bij het zien van al die telefoontjes in de handen van in de lucht gestoken armen altijd een automobilist die net is aangehouden door het team van Blik op de Weg (of Wegmisbruikers), en krijg heel erg de behoefte om ‘rot op met die camera!’ te schreeuwen. Een keer of vijf achter elkaar. En ik ben zeker niet de enige, getuige dit, dit en ook dit artikel.

Steeds meer artiesten vragen hun publiek hun telefoons tijdens het concert in de zak te houden, waar lang niet altijd gehoor aan wordt gegeven. Fan zijn is leuk, maar wel naar de eigen gestelde maatstaven. Mumford and Sons nam daarom vorig jaar een rigoureuzer besluit door bezoekers van hun optreden hun smartphones vooraf in te laten leveren. Ze wilden zo voorkomen dat nog niet uitgebrachte nummers zouden lekken. Hun fans klaagden vooral over het gebrek aan tijdsbesteding voorafgaand aan het concert, want hoe kom je de uren door als je geen Facebook of Instagram tot je beschikking hebt?

Voor wie de telefoons zat is, is er De Beschaving. Het festival in de Utrechtse Botanische Tuinen doet tijdens de editie van 2016 – op zaterdag 2 juli – een proef waarbij het de bezoekers vraagt een dag lang offline te gaan.

En wie nu begint over het vastleggen van een herinnering: niet waar. Het maken van veel foto’s en filmpjes vervaagt je herinneringen zelfs.

Onderwerpen