Spring naar de content

In kaart: zika-virus bedreigt deze zomer ook Zuid-Europa

Deze zomer bedreigt het zikavirus ook Zuid-Europa. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Aedes albopictus– de Aziatische tijgermug die ook het zikavirus kan overdragen – is al op verschillende plaatsen in Europa opgedoken, zelfs in België en Nederland. Deze zomer kan dat vooral in Zuid-Europa voor problemen zorgen. Niet alleen omdat de hogere zomertemperaturen ervoor zorgen dat vrouwelijke muggen dan vaker bijten, het virus sneller wordt overgedragen en het virus zich sneller vermenigvuldigt. Maar ook omdat er in de zomer veel toeristen met het vliegtuig naar Zuid-Europa reizen, en die ook uit gebieden komen waar het zikavirus voorkomt. Hoe meer zikavirus, hoe meer muggen het virus kunnen overdragen, en hoe warmer het wordt, hoe groter het risico op een uitbraak in Zuid-Europa.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Op bijgaande kaartjes zie je hoeveel reizigers deze zomer in Europa worden verwacht en hoe snel het virus zich zou kunnen vermenigvuldigen.

June-August Zika_Umea University

Onderwerpen