Spring naar de content

Geraakt door de kogels van Omar Mateen? Feest moedig door – in leren string

Terrorisme met een symbolisch doelwit mag nooit doeltreffend zijn, dus trokken Parijzenaren drie dagen na het bloedvergieten in Le Bataclan en masse het terras op. Je suis en terrasse, twitterden ze. Een aanslag op het recreatieve leven van de Fransman werd beantwoord met meer wijn, stokbrood en muziek. Goed voor de omzet, maar bovenal voor de moraal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

De dodelijkste schietpartij in de geschiedenis van de Verenigde Staten vond dit weekend plaats in een notoire gaybar in Orlando, in de nacht van zaterdag op zondag, pak hem beet twee weken na de eerste verjaardag van het interstatelijke homohuwelijk, in de openingsweek van de ramadan. De schutter was een man (29) die de islam aanhing, een wapenvergunning bezat, sympathiseerde met Islamitische Staat en niet met de homogemeenschap. De slachtoffers waren met zijn vijftigen, en, zo valt te zien op de gedenkpagina van de lokale krant, van divers allooi, maar overwegend mannelijk en jong, en zeer waarschijnlijk homoseksueel.

De Afghaanse vader van de schutter herinnerde hoe zijn zoon ooit in woede was ontstoken nadat hij in Miami twee mannen had zien zoenen – vermoedelijk niet zoals in het land van zijn ouders, vriendschappelijk en op de wang, maar liefhebbend en op de mond. Liefde baarde haat, en Omar Mateen ventileerde zijn haat op een even wraakzuchtige als symbolische wijze.

De impact van de symbolische aanslag overschrijdt de gele afzetlinten van de plaats delict. Hij beschadigt een gemeenschap verbonden door seksuele voorkeur en identiteit, het nachtleven van een wereldstad, een religieuze vastenmaand. Een van de driehonderd feestgangers die de schietpartij in Orlando overleefde, tweette: ‘This is going to be the last time i’ll ever step into any club’.

In de Verenigde Staten, het land waar Harvey Milk in de jaren zeventig het homoactivisme groot maakte, staan deze maanden allerlei homomanifestaties te gebeuren. De gay pride parade in West-Hollywood, Los Angeles, zou gisteren worden gelopen, de dag waarop Amerika ontwaakte met die vreselijke kater.

In alle vroegte – de drie uur durende belegering van de homobar in Orlando achter de rug – werd de 20-jarige James Howell gearresteerd, en beslag gelegd op zijn drie automatische geweren, de nodige ammunitie, camouflagekleding en explosief materiaal. Howell, zelf van de herenliefde, was van plan de parade in Los Angeles bij te wonen – zijn intentie onduidelijk.

Een potentiële aanslag werd verijdeld, lichamen van de niet-verijdelde aanslag werden geborgen, gewonden behandeld, en een politicus eigende zich het leed toe voor electorale doeleinden. En in West-Hollywood trok de parade van honderdduizenden mensen alsnog door de straten. Haat werd beantwoord met vlaggen, ballonnen en twee mannelijke politieagenten, hand-in-hand. Zij die dit weekend geraakt zijn door de kogels van Omar Mateen: plaats niet slechts zo’n regenboogfilter over je facebookprofielfoto, maar feest moedig door. Bij voorkeur in leren string.