Spring naar de content

Prinsjesdag valt vroeg dit jaar

Prinsjesdag valt vroeg dit jaar. Waar Frits Wester en de zijnen meestal in de weken voor de derde dinsdag in september beslag weten te leggen op de overheidsbegroting, lekte het Binnenhof dat het een lieve lust was.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

De economie trekt aan wat betekent dat er hier en daar wat bezuinigingen kunnen worden teruggedraaid. ‘PvdA en VVD mochten allebei 600 miljoen euro besteden’, stelde Nieuwsuur alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Dit is geen coalitie meer die in gezamenlijkheid beslissingen maakt over wat goed is voor het land, maar dit zijn twee partijen die er niet best voor staan in de peilingen en allebei de helft van de pot mogen verdelen om potentiële kiezers gunstig te stemmen.

De PvdA kiest voor 400 miljoen terugdraaien van bezuinigingen op ouderen- en gehandicaptenzorg, plus 200 miljoen extra naar onderwijs. De VVD: 300 miljoen naar politie en justitie en 300 miljoen naar defensie.

De timing is bovendien zeer gunstig voor de VVD. Morgen moet minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) weer eens een debat zien te overleven, ditmaal over de financiële situatie bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Met deze 300 miljoen gelekte euro’s voor volgend jaar kan Van der Steur het verhaal houden dat het weliswaar niet goed gaat, maar dat investeringen in de veiligheidsketen aanstaande zijn.

Ook staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) kon wel een oppepper gebruiken. Na de rel over zijn moeder die onder erbarmelijke omstandigheden in een verpleeghuis zat en het drama rond de uitbetaling van PGB’s hing nu een gepland bezuiniging op de langdurige zorg als een zwaar van Damocles boven de markt.

De Algemene Rekenkamer vroeg zich af of het plan wel haalbaar was, zorgaanbieders sloegen alarm en voorspelden ontslagen, langere wachtlijsten en gedwongen sluiting van tehuizen. Gisteren kon Van Rijn in een Haags ouderencentrum melden dat nu het weer beter gaat ‘onze ouderen en gehandicapten dat natuurlijk merken’.

Toch is de kabinetsmove opportunistisch. De Tweede Kamerverkiezingen zijn pas maart volgend jaar – er kan in de tussentijd nog veel gebeuren. Wie herinnert zich nog de 5 miljard lastenverlichting van vorig jaar? Aan de andere kant staat met name de PvdA er zo erbarmelijk voor dat elk succesje is meegenomen. En wie weet, als de economie blijft aantrekken, zitten er rond september nog wel een paar extraatjes in. Het hele jaar meevallers op de begroting, dat is het ultieme campagne-instrument.