Spring naar de content

Altijd al een Italiaans dorp willen hebben? Dat kan!

Te koop: San Sossio Baronia. De burgemeester van het dorp, Francesco Garofalo, biedt zijn gehucht te koop aan via zijn Facebookpagina. Een vraagprijs noemt hij niet, maar een rijke Chinese investeerder heeft zijn voorkeur, laat hij in het bericht weten. Enkele dagen na zijn bericht begint hij weliswaar ietwat terug te krabbelen – de actie zou slechts ludiek zijn – maar de burgemeester hoeft zich niet te schamen voor de noodoproep. Er staan namelijk al jaar in jaar uit talloze Italiaanse dorpen te koop.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Googlet u maar eens. Als u op ‘Italiaans dorp te koop‘ zoekt, ziet u dat half Italië te koop staat. Nu ja, enigszins gechargeerd natuurlijk, maar het is geen curiosum dat San Sossio Baronia in de verkoop staat. Het dorp telt volgens de meest recente telling 1.724 inwoners, bestrijkt ongeveer 19 vierkante kilometer en ligt zo’n anderhalf uur rijden van Napels.

Mag een burgemeester zomaar een dorp te koop zetten? Nee. Een burgemeester kan logischerwijs geen huizen te koop zetten die niet van hem zijn. In dit geval gaat het dan ook om een ludieke actie. Wanneer een dorp wel te koop kan staan? Als de jongere bewoners vertrekken, en de ouderen datzelfde doen of overlijden. Het gevolg: een volledig leeg dorp.

Burgemeester Garofalo wil met zijn oproep op Facebook vooral laten zien hoe serieus de problemen van kleine Italiaanse dorpen zijn. Veel dorpen kampen met grote economische en demografische problemen.

Een jaar geleden schatte het Italiaanse bureau voor de statistiek Istat het aantal spookdorpen op 6000. Het Financieele Dagblad ging een jaar geleden bij een van de dorpen op bezoek en verzamelde de cijfers. Met zesduizend lege dorpen in het achterhoofd klinkt de noodkreet van burgemeester Garofalo van San Sossio Baronia niet gek. De leegstaande dorpen liggen bovendien over het hele land verspreid. De belastingdienst van Italië schat dat in de dorpen ongeveer 1,2 miljoen huizen leegstaan. De eigenaren en hun erfgenamen zijn vaak niet bekend. Volgens de krant zijn de belangrijkste redenen waarom dorpen zijn verlaten aardbevingen en het ontbreken van economisch perspectief.

Tot slot zijn er op landelijk niveau amper overheidsinitiatieven bekend om iets tegen de problemen van de dorpen te doen. Wel halen particuliere initiatieven zo nu en dan het nieuws. De burgemeester van Salemi (Sicilië) bood een aantal jaar geleden huizen te koop aan voor een euro per stuk. Voorwaarde? De boel zou opgeknapt worden en bewoond. Kleermaker Brunello Cucinelli knapte het gehucht Solomeo in Umbrië op en vestigde er zijn kantoor en fabriek. De Zweeds-Italiaanse ondernemer Daniele Kihlgren omarmde Santo Stefano di Sessanio in de bergen van de Abruzzen en maakte er een hotel verspreidt over het dorp van. Andere investeerder kwamen op het dorp af, maar een aardbeving wierp het dorp opnieuw terug in de tijd.

Onderwerpen