Weg met margarine!

Al decennialang is margarine een populair alternatief voor boter, omdat het goed zou zijn voor de lijn en voor de bloedvaten. Maar het tegendeel is waar.

Margarine werd uitgevonden in 1869 naar aanleiding van een verzoek van de toenmalige Franse keizer Napoleon III om een goedkoop alternatief voor boter te ontwikkelen, vooral ten behoeve van het leger en de minderbedeelden. Het succes van deze toen uit dierlijk vetafval bestaande margarine was echter beperkt, totdat wetenschappers er eind negentiende eeuw in slaagden om vloeibare plantaardige vetten om te zetten in vaste zogenaamde transvetten. Op deze manier konden dure dierlijke vetten, zoals in boter, op grote schaal vervangen worden door goedkope plantaardige vetten voor de productie van bijvoorbeeld margarines en bakoliƫn. Bovendien bleken deze transvetten veel minder vatbaar te zijn voor oxidatie en daardoor minder snel ranzig te worden dan de natuurlijke plantaardige vetten. Voor de legers die lange tijd van huis bleven, was dit een niet te onderschatten voordeel. De uitvinders kregen dan ook in 1912 de Nobelprijs voor de scheikunde uitgereikt.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

William Cortvriendt