Spring naar de content

Tussenstand: de miljardenwedloop Amsterdam vs. Rotterdam

In 2014 heropende koning Willem-Alexander het Rotterdam Centraal Station, een imposant puntvormig bouwwerk waar de gemeente, NS en ProRail zo’n tien jaar aan werkten. Een jaar later opende in Amsterdam de hernieuwde westzijde van het Centraal Station, met een fietstunnel, overdekt busplatform, reizigerstunnel en winkelgedeelte. In 2014 opende koningin Máxima in Rotterdam het gigantische woon- en winkelcomplex de Markthal, waarvan de architectuur internationaal werd geroemd. Deze week kondigde de gemeente Amsterdam een nieuw project aan: een markthal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het is maar lastig je aan het idee te onttrekken dat de gemeente Rotterdam onze hoofdstad steeds een stap of stapje voor is, zelfs al waren de hiervoor beschreven projecten meerjarenplannen. De interstedelijke competitiviteit bleek laatst maar weer eens in een fragment van het Amsterdamse tv-station AT5, waarin burgemeester Eberhard van der Laan een van zijn nieuwste attracties opende: de A’DAM Toren, zeg maar de hoofdstedelijke Euromast.

Dit is veel leuker dan Amsterdam, en nog cooler ook, zeiden mijn kinderen. Een geestige anekdote van Van der Laan, maar hieruit blijkt eens te meer de spanning die tekenend is voor aartsrivalen Amsterdam en Rotterdam, niet alleen geduchte tegenstanders op het voetbalveld en in de supportersvakken, maar ook op het gebied van stedenbouw en citymarketing.

De wedloop is nog niet gewonnen, het einde nog niet in zicht. In Amsterdam worden – op het moment van schrijven – nog 166 bouwprojecten gerealiseerd, van vernieuwingen, tot renovaties en nieuwbouw. Enkele paradepaardjes: de inrichting van Food Center Amsterdam, een gloednieuw Station Amsterdam Noord, en natuurlijk: de langverwachte, peperdure Noord-Zuidlijn die naar verwachting (al wordt die constant bijgesteld) eind 2017 zal openen.

Rotterdammers kijken momenteel onder meer uit naar het Forum Rotterdam, een kubuscomplex voor winkels, hotel, woningen en kantoren, en een publiek kunstdepot van museum Boijmans van Beuningen.

Moge de beste winnen. (Of: de gemeente met de meeste poen.)