Spring naar de content

Meer vluchtelingen toelaten kan volgens Pechtold, als ze maar leren

Net uit het vliegtuig uit Turkije, waar hij met liberale geestverwanten sprak en op bezoek ging in een vluchtelingenkamp (‘Vooral dat’), meldde Alexander Pechtold zich zondag in de uitzending van Buitenhof. Aan tafel bij Paul Witteman deed hij zijn verhaal en gaf hij zijn mening over de materie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Over de vluchtelingendeal die werd gesloten met Turkije en waar Pechtold tegen was: “Dat werkt misschien op de korte termijn (-) Het probleem voor Nederland gaat zijn, en überhaupt voor West-Europa, dat het even stopt en dat de vluchtelingenstroom via een andere weg weer gaat toenemen.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De oplossing ligt volgens de D66-voorman in Syrië. “Voorkom dat er Syriërs naar Nederland komen. Ik zou nog een Syriër graag in Nederland willen zien en dat is Assad, voor het internationaal hof (-) Als nu zelfs in het Witte Huis de president door zijn hoogste ambtenaren geadviseerd wordt om meer nadruk te leggen op Syrië en de oorsprong van het probleem, dan vind ik dat Europa dat ook moet doen.”

“U praat over de dweil, ik praat over de kraan,” antwoordde Pechtold toen Witteman nogmaals vroeg of hij meer vluchtelingen toe wilde laten. “Maar, ik vind het prima als we nog meer mensen opvangen (-) En laten we het dan beter doen dan nu.”

“Degene die nu hier zijn, veroorzaken straks voor de Nederlandse maatschappij een groot probleem, als we ze niet vanaf dag één meenemen in ons onderwijs, in de rechten en plichten die we hier hebben, de vrijheden die we hier met name hebben. Dat zie ik als een groot probleem,” stelde de politicus. “Ik zal bij de voorjaarsnota voorstellen om 75 miljoen uit te trekken, zodat ze vanaf dag één goed Nederlands kunnen leren.”

En Pechtold heeft er alle vertrouwen in dat zijn voorstel genoeg steun krijgt: “Ik zou tegen de conservatieven in de dit debat willen zeggen: kijk eens naar de verschillen tussen investeren in taal en meedoen, tegenover een leven lang uitkeringen en de bijstand. En ik zeg tegen de progressieve kant: kijk eens hoe menswaardig het is als we de mensen hier perspectief geven.”