Spring naar de content

Hoe pizzeria’s de lucht in São Paulo vervuilen

Ondanks een toonaangevend biobrandstofbeleid kampt de grootste stad van Brazilië met hardnekkige luchtvervuiling. Rook van houtovens en barbecues is een belangrijke, maar weinig in het oogspringende oorzaak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Biobrandstoffen zoals biodiesel (op basis van soja) en bio-ethanol (op basis van suikerriet) zijn in de miljoenenstad São Paulo populairder dan benzine en diesel. Dat is een gevolg van het doorgedreven beleid van de stad, die niet alleen haar eigen openbaar vervoer op groene brandstoffen laat rijden maar ook de meer dan tien miljoen inwoners verplicht om zoveel mogelijk ‘bio’ te tanken.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Toch is de luchtvervuiling in São Paulo nog een ernstig probleem. De situatie is er bijvoorbeeld erger dan in Londen of New Delhi. Natuurlijk is de hoofdoorzaak nog altijd het enorme aantal auto’s dat dagelijks door de stad rijdt. Maar een internationaal onderzoek brengt nu nog een andere, minder in het zicht springende oorzaak voor het voetlicht: pizzeria’s en steakrestaurants. Die verbranden immers massaal veel hout en houtskool, waardoor aanzienlijke hoeveelheden roet en fijn stof in de lucht van de Braziliaanse megalopolis worden gepompt.

Hoewel feijoada (een stoofpotje van bonen en vlees) doorgaat als het nationale gerecht van Brazilië, zijn de inwoners van São Paulo ook tuk op pizza. De stad herbergt meer dan 8.000 pizzeria’s, die samen elke dag meer dan een miljoen pizza’s produceren. Die worden meestal klaargemaakt in houtovens. Daarnaast zijn Brazilianen ook gek op gegrild vlees, waarbij heel vaak gebruik gemaakt wordt van barbecues met houtskool. De onderzoekers achter de studie berekenden dat er elke maand in São Paulo een equivalent van 7,5 hectare aan (eucalyptus)bos wordt opgebrand. Dat zou de verminderde uitstoot dankzij het biobrandstoffenbeleid volledig tenietdoen.

Onderwerpen