Meer dan deze literaire synoniemen voor penis gaat u niet vinden

Kevin van Vliet 22 jun 2016 Cultuur

In de taal neemt het mannelijk geslachtsdeel vele gedaanten aan. Synoniemen.net kent 28 synoniemen toe aan de penis. Niemand wist het geslachtsorgaan echter zo bloemrijk te omschrijven als de grote volksschrijver Gerard Reve. Uitgeverij Das Mag struinde, met het turfpotlood in de aanslag, door Reve’s Het Boek Van Violet En Dood. De oogst: 282 linguïstische penissen ondergebracht in 60 synoniemen.

Reve’s boeken, en dan vooral zijn latere werk, wasemen seks. En waar hij ook over schreef, de erotiek was een veelbezocht eindstation. De homoseksuele erotiek welteverstaan, en dus er passeerden heel wat fallussen. Al hekelde Reve dat woord. Een minachting voor de liefdesdaad, zou hij dan hebben gezegd. De gynaecologische aanduidingen en schuttingwoorden meed Reve als de pest. Hij koos voor bijbelse, eerbiedige alternatieven. ‘Roede’ was een veelgebruikt predicaat. In Het Boek Van Violet En Dood (253 pagina’s woorden) liefst 26 keer.

Raket naar de eeuwigheid, hobo d’amore, liefdeshoorn, prachtige gouden blonde schuiftrompet: Reve’s vocabulaire leek oneindig. 

In 1987 verscheen Gerard Reve in het programma Klasgenoten, waarin hij werd herenigd met zijn oude schoolmeester, Mr Kuijlenburg. Kuiljenburg noemt Gerard een schrijver wiens werk boven alle lof verheven is. Maar één ding staat de Hollandse heer in maatpak niet aan: die eeuwige en schaamteloze uitingen van seks. ‘Dat vind ik buitengewoon jammer want het is een groot talent.’

Gerard, inmiddels de zestig gepasseerd, reageert nederig. ‘Het is toch zo dat ik, in vergelijking tot veel andere auteurs, met een groot respect, een soort angstig ontzag met de lichamelijke erotiek omga? Mensen die k…. of n…. gebruiken, dat is walgelijk, dat is smerig, een verachting voor de seksualiteit.’

En Gerard Reve maakte een diepe buiging voor de seksualiteit. (En de penis.)

Reageer op artikel:
Meer dan deze literaire synoniemen voor penis gaat u niet vinden
Sluiten