Spring naar de content

In de categorie ‘als Mark het doet’: webcam afplakken

Ophef, toen de oplettende kijker van een post van Mark Zuckerberg ontdekte dat de Facebookeigenaar zijn webcam en microfooningang afplakte. Want u en ik denken nu: webcam afplakken, als Zuckerberg het doet, moeten wij dat ook doen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

In feite is de move van Zuckerberg heel slim, want een geoefende hacker kan zo via je webcam meekijken zonder dat je er iets van merkt. Zuckerberg is een van de machtigste en welvarendste mannen op aarde, maar ook een man die dagelijks informatie van miljarden mensen verzameld. Op de betreffende foto zie je dat Zuckerbergs webcam duidelijk is afgeplakt met een stuk tape, zoals IT’er Chris Olson gauw opmerkte.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het is zeker voor iemand met de statuur van Zuckerberg een slim idee om zijn webcam af te plakken. Bedenk eens wat er zou gebeuren als een digitale crimineel zijn laptop weet te kraken en bedrijfsgeheimen weet te stelen. Of erger: expliciete video-opnames waarmee Zuckerberg gechanteerd kan worden. Hij is niet de enige. Zelfs James Comey, de baas van de FBI, plakt zijn laptop af. “Dat doe ik omdat ik iemand die ik slimmer dan mijzelf acht hetzelfde doen,” gaf hij als reactie.

Waarschuwingslampje
Toch hoeft Zuckerberg zich niet overdreven veel zorgen te maken. In de Macbook die hij gebruikt, wordt de webcam aangestuurd door de hardware. Het is hierdoor heel moeilijk om tot door te dringen en de webcam aan te zetten zonder het bijbehorende waarschuwingslampje ernaast uit te schakelen. Het is moeilijk, maar niet onmogelijk bleek uit onderzoek van The Washington Post in 2013.

Het is daarom slim om voorzorgsmaatregelen te nemen, maar normale laptopgebruikers moeten niet meteen angstig worden. Het installeren van een soort achterdeuren, waarmee de hackers eventueel de webcam aan kunnen zetten, wordt onder hackers vaker gezien als grappig tijdverdrijf dan een echte aanval op jouw privacy. Het afplakken van je webcam – als je echt iets te verbergen hebt – is het overwegen waard. Zeker als iemand zo slim als Zuckerberg het doet.