Spring naar de content

Waarom Led Zeppelin met Stairway to Heaven geen plagiaat pleegde

De alom geroemde band Led Zeppelin werd donderdag vrijgepleit van plagiaat. Led Zeppelin was voor de rechter gesleept door de band Spirit, het nummer Stairway to Heaven zou teveel lijken op een van hun nummers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

Stairway to heaven werd in 1971 uitgebracht op het album Led Zeppelin IV. Het nummer Taurus van Spirit verscheen vier jaar eerder. Curator Michael Skidmore van de zanger van Spirit stapte dit jaar, 45 jaar nadat het nummer uitkwam, naar de rechter. De zanger zelf, Randy Craig Wolfe, is negentien jaar geleden overleden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zeppelin-zanger Robert Plant legde tijdens de twee weken durende rechtszaak een verklaring af, waar hij in detail vertelde over de totstandkoming van het nummer. Hij vertelde dat hij samen met Jimmy Page bij een open haard zat in Hampshire, waar Page de beroemde intro van Stairway to Heaven speelde. Plant bedacht daar de eerste, eveneens legendarische zin van het nummer: ‘There’s a lady who’s sure, all that glitter is gold, and she’s buying a stairway to heaven‘. Plant’s verklaring zorgde voor aardig wat hilariteit in de rechtszaal, zo vertelde hij dat hij nooit muzieknoten heeft leren lezen en dus niet zou weten hoe hij het nummer had moeten stelen, en dat hij zich überhaupt weinig kan herinneren van de jaren zestig.

De achtkoppige jury in het Los Angeles District Court kwam na vijf uur tot een conclusie: Led Zeppelin is onschuldig, aangezien zij geen weet zouden hebben gehad van het bestaan van Taurus. Voor Plant en Page was het niet het eerste bezoek aan de rechtszaal vanwege een plagiaatzaak, ze hebben eerder twee rechtszaken verloren voor de nummers ‘Babe I’m gonna leave you‘ en ‘Whole lotta love‘. Led Zeppelin betaalt de aanklagers een deel van de winst van deze nummers.

Dit zou wellicht het motief van Skidmore kunnen zijn: geld. De zaak rondom Robin Thicke en Pharell Williams bewees dat het een lucratieve business kan zijn. Het nummer Blurred Lines van de twee zangers leek te veel op het Got to give it up van Marvin Gaye. Williams en Thicke werd opgedragen maar liefst 7,4 miljoen dollar te betalen aan de kinderen van Gaye.

Er werd wereldwijd veel aandacht besteed aan de plagiaatzaak van Led Zeppelin. De Kwis bewees in het onderstaande filmpje dat Taurus niet het enige nummer is dat iets weg heeft van Stairway to Heaven of andersom.