Spring naar de content

Dit zijn de vijf belangrijkste veranderingen bij Wimbledon

Volgens Richard Lewis, de grote baas van Wimbledon, houdt het tennistoernooi ieder jaar op een speciale lijst bij wat er de volgende editie beter kan. Dit zijn de veranderingen die u vanaf maandag tegenkomt op de All England Lawn Tennis and Croquet Club.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

“De lijst is iets dat we al opstellen tijdens het toernooi,” vertelt Lewis in een filmpje op de officiële website van Wimbledon. “We accepteren geen second best,” zegt hij op zijn Brits mogelijk en de stiff upperlip knalt door de speakers. De heggen op het tennispark van de Britse grandslam moeten op de millimeter nauwkeurig geknipt zijn en de theemelange van de hoogste kwaliteit. Niet dat u of ik daar iets van merkt. Toch zijn er dit jaar enkele aanpassingen gedaan, die wel van belang zijn.

1. Beveiliging
De beveiliging is dit jaar opgeschroefd tot standje-EK. Volgens Lewis en zijn kompaan Philip Brook is het Wimbledon van dit jaar het ‘veiligste ooit’. Bezoekers zullen verschillende malen gefouilleerd worden en tassen zullen meerdere malen doorzocht worden. Daarom roept de toernooiorganisatie op de eigen website op zonder tassen bij de tennisbanen te arriveren. Doen ze dat wel, kunnen ze weleens het begin van wedstrijden missen.

2. Nog striktere kledingseisen
Op Wimbledon worden nog altijd traditioneel maagdelijk witte tenues gedragen. Voor de editie van dit jaar had kledingsponsor Nike naar Amerikaans gebruik een nieuwe jurk voor de dames ontworpen. Maar volgens veel speelsters en de organisatie is het lapje stof te weinig verhullend. Op Wimbledon zelf kunnen speelsters van de Amerikaanse kledingsponsor een vervangend exemplaar ophalen. De Tsjechische Lucie Hadrecka besloot daar niet op te wachten en een witte legging onder het tenue te dragen.

Snelle ticketafhandeling door hackatons
Tegenover de langere rijen bij de beveiliging staat dat de organisatie het ticketingsysteem heeft vernieuwd. Het afgelopen jaar hebben IT’ers het hele systeem op zijn kop gezet. Voor het eerst hoeven mensen die zonder kaarten naar Wimbledon komen niet meer fysiek in The Queue te gaan staan. Er wordt dit jaar geëxperimenteerd met een virtuele rij, waarbij mensen hun plek behouden als ze even naar de wc moeten.

Geen matchfixing
Als we Brook en Lewis moeten geloven, gaat vals spel volledig voorbij aan hun toernooi. Dat zeiden ze afgelopen januari in een interview met The Guardian. Er is volgens het duo ook nooit een verdachte wedstrijd op het toernooi geweest. “Dat heeft te maken met geld,” vindt Brook. “Op Futuretoernooien hebben spelers het geld echt nodig. Dat gebeurt niet zo snel met een speler uit de top-20 van de wereld.” Engelse arrogantie of een eerlijke voorspelling? We gaan het zien.

Geplaatste Bertens
Voor het eerst in jaren is een Nederlandse vrouw geplaatst op een grandslam. Kiki Bertens staat als zesentwintigste op het speelschema. Bertens is de enige Nederlandse op Wimbledon. De 24-jarige Wateringse, die op Roland Garros de halve finale haalde, is de eerste Nederlandse vrouw sinds Michaëlla Krajicek op de US Open van 2009 die een geplaatste status heeft. Ze stuit nu op de 19-jarige Letse Jelena Ostapenko, de huidige nummer 36 van de wereld. Ze speelden in het verleden een keer tegen elkaar. Vorig jaar won Ostapenko op het ITF-toernooi in het Poolse Rokietnica in drie sets van Bertens. Het is voor de Nederlandse tenniseuforie te hopen dat Bertens op het heilige Engelse gras beter voor de dag komt.