Spring naar de content

Sylvana Simons over de VOC-mentaliteit, de media en het systeem

De stap richting de politiek is geen bevlieging voor Sylvana Simons, leren we zaterdagochtend. In een interview met Trouw spreekt de meest besproken aspirant-politicus van de voorbije weken aan de hand van zeven levenslessen over onder meer de media, collega’s en seksisme.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Over de VOC-mentaliteit: “In mijn geschiedenis- en maatschappijleerboeken ging het over onze grote handelsnatie, het ontdekken van landen en het brengen van beschaving. Wat er niet stond, was dat die landen al eeuwen bewoond waren, dus we hebben ze veroverd en dat ging gepaard met plundering, roof, moord, verkrachting en heel veel bloedvergieten.”

Over kritiek op haar nieuwe rol als publiek figuur: “Zolang ik het over entertainment gerelateerde zaken had, was het goed. Maar als ik nu iets zeg over Zwarte Piet moet ik dankbaar zijn voor de kansen die ik hier heb gekregen. Er wordt van mij verwacht dat ik kritiekloos leef, omdat ik geen recht zou hebben op kritiek. Daarachter schuilt nog steeds de onbewuste overtuiging dat ik op bezoek zou zijn.”

Over ‘de media’ en de gevestigde orde: “Ik heb de afgelopen vier weken bijna geen waar woord over mezelf gelezen. Ook niet in gerespecteerde media. (-) Laatst vertelde ik bij Humberto Tan over al die haatberichten die ik krijg. Ik weet vaak niet van wie, dus ik zei: ‘Wie weet is het wel degene die ik vrolijk goedemorgen zeg als ik ‘s ochtends de bakkerswinkel uitloop.’ Wat staat er een half uur later op de website van de NOS? – en de NOS mogen we toch wel rekenen tot de gevestigde media, dat is de dokter in de witte jas, die jokt niet tegen ons. De NOS kopt: Sylvana Simons dubbele punt ‘Mijn bakker is waarschijnlijk ook een racist.'”

(Het artikel met de genoemde kop is niet vindbaar, wel dit artikel.)

Over haar keuze voor DENK: “Ik heb heel bewust gekozen voor de politiek, omdat ik merk dat er behoefte is aan een nieuw geluid, genuanceerder, met een ander perspectief. De partij DENK sprak me meteen aan. Ik heb zelden mensen met zoveel passie en bezieling horen nadenken over de zorg, het onderwijs en een kernwapenvrij Nederland. Het zijn mensen die voor hun principes staan. Ik leer veel over het vak en de inhoud.”

Over de aanhangers van politieke tegenstanders, die DENK allerminst een warm hart toedragen: “Het zou die mensen verbazen als ze wisten in hoeveel dingen we het eens zijn. Maar er is ze verteld dat ze niet naar mij moeten luisteren, want ik ben een golddigger en vijf keer getrouwd en ik kom alleen naar de Kamer voor het wachtgeld. Zo werkt haatzaaien.”

Over ‘het systeem’ en de witte man: “Het systeem is niet ontworpen om mij te dienen, het is niet ontworpen om vrouwen te dienen, het is ontworpen om de heteroseksuele witte man te dienen. De ontwerper van het systeem. Nog maar zestig jaar geleden werden vrouwen niet eens als handelingsbekwaam gezien.(-) Een witte man in pak wordt als betrouwbaar gezien en een moslimman in pak als conservatief, zo liggen de verhoudingen en daar moeten we vanaf. Zie mensen als individu.”

Over Ebru Umar, heeft Simons ook een duidelijk standpunt: “Ik weet niet wat opiniemaker Ebru Umar denkt bij te dragen aan verbinding, samenwerking en diplomatie. Het is roepen om te roepen. Elke klas heeft er een. Zo’n etter die alleen maar zuigt en treitert en andere kinderen pest en als het slachtoffer dan een keer wat terugdoet, begint te jammeren: ‘Juf!'”

Over het bestaan van seksisme, en hoe dat haar raakt: “Er zijn mensen die mij niet meer serieus nemen omdat mijn haar elke keer anders zit. Dat vind ik leuk, mag ik? Ik heb de kappersschool gedaan, dus ik kan het zelf, ik soigneer mezelf. En dat zou dan iets zeggen over mijn intelligentie? Niemand twijfelt aan de intelligentie van een man als hij zich goed kleedt.”

Het volledige interview van Trouw leest u hier.

Onderwerpen