Spring naar de content

Lekker Hollands: je geld terug bij extreme regen

Op het weer zit geen garantie, het enige wat duidelijk moge zijn is dat het aan verandering onderhevig is – in de weerberichten vaak wisselvallig genoemd. Toch lijken we er moeite mee te hebben geen zongarantie te kunnen afdwingen. Biedt geld troost wanneer het dan toch regent?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

Twee toeristische stranden aan de oostzijde van de Lagune van Venetië kondigden daartoe een ‘abbronzati o rimborsati’ (oftewel: krijg een kleurtje of je geld terug) deal aan. Toeristen die bij hun reservering voor zonnestoelen één euro extra betalen, krijgen hun geld terug wanneer er meer dan 3mm regen valt tussen elf uur ’s ochtends en vijf uur ’s middags. Na de heftige regenval in juni hopen de organisatoren door deze regenverzekering aan te bieden meer mensen naar de stranden te trekken.

Veel Nederlanders zijn gevoelig voor dergelijke verzekeringen. Veel pret- en vakantieparken bieden tegen extra betaling een geld terug garantie aan wanneer het regent. De voorwaarden zijn echter zo streng (er zou bijvoorbeeld héél veel regen in een hele korte tijd moeten vallen), dat de Consumentenbond de regenverzekering in 2014 als nummer 1 meest onzinnige verzekering bestempelde.

Slecht Weer Fonds
Omdat het weer volgens Jet Bussemaker (minister van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap) ook een spelbreker kan zijn voor festivals, stortte zij onlangs een half miljoen euro op rekening van het Slecht Weer Fonds. Festivals die gesubsidieerd worden door de overheid kunnen hier binnenkort aanspraak op maken wanneer er sprake is van ‘extreem’ slecht weer.

Bussemaker hoopt hiermee de continuïteit van de buitenevenementen te waarborgen. Wanneer de financiële situatie van de festivalorganisator die een beroep heeft gedaan op het fonds hersteld is, moet het geld terugbetaald worden. Het is echter de vraag of het bedrag hoog genoeg is en wat precies de randvoorwaarden zijn.

Vooralsnog doet u er vooral verstandig aan een poncho mee te nemen en uzelf er van te garanderen dat er altijd een kans bestaat dat het gaat regenen.

Onderwerpen