Sylvia Witteman analyseert ‘het Brittenprobleem’ in Amsterdam

De Redactie 28 jun 2016 Media

In haar dinsdagcolumn in de Volkskrant beschrijft Sylvia Witteman hoe ze met haar zieke zoontje het hoofdstedelijke Leidseplein trotseert om de nachtapotheek te bezoeken. ‘Een kolkend inferno van dronken toeristen. Het zijn vooral Britten en het wordt elk weekend erger.’ Schertsend of niet, haar beschrijving zal veel Amsterdammers aanspreken.

Het is een bekend tafereel in Amsterdam: hordes Britse toeristen, man of vrouw, stomdronken, wietrokend, luidruchtig. Of, zoals Witteman het verwoordt: ‘Een zogenaamde ‘hen party‘, halfnaakte bachelorettes met bruidssluiers, hielp joelend de dikste van het stel kotsen in de fontein van het Americain; drie lallende hooligans op oranje huurfietsen kwamen ten val in de tramrails en vervolgden bloedend maar schaterend hun weg; er loeiden sirenes, een moeder gaf haar krijsende tienerdochter midden in de menigte een klap in het gezicht, dit alles in de walm van frituur, wafels, bier en hasj.’

‘We worstelden ons een stampvolle McDonald’s binnen waar duwende klanten elkaar en het onverschillige personeel op hoge toon afsnauwden. Een ook weer Engels jong stel stond met wijdopen bekken te tongzoenen en tegen elkaar op te rijen alsof ze in bed lagen, maar mijn zoontje was niet onder de indruk; hij had er laatst nog twee ‘écht zien neuken, in het park’.’

In 2012 berichtte de stadskrant het Parool dat Britten meer uitwijken naar het Oostblok voor hun vrijgezellenfeesten, omdat goedkope hotels geen onderdak meer bieden aan dergelijke groepen. Steden als Praag, waar bier goedkoop is, zouden aantrekkelijker zijn geworden.

Wie die krant weleens openslaat, of zich ‘s nachts op het Leidseplein begeeft, weet dat de Britse (probleem)toeristen nog altijd alom vertegenwoordigd zijn. De (door Amsterdammers zo gehate) bierfiets is bijvoorbeeld erg populair bij de Britten. In februari werd een dode Britse man gevonden in de Amsterdamse grachten. Hij overleed in de nacht van zondag op maandag. En de nationaliteit van de drie doden als gevolg van witte-heroïneconsumptie? Ook Brits.

Reageer op artikel:
Sylvia Witteman analyseert ‘het Brittenprobleem’ in Amsterdam
Sluiten