Spring naar de content

Zomercolumn: op de bank kijken naar de NOS Zomercolumn

Voor onze eerste HP/De Tijd Zomercolumn schakelen we nu over naar Utrecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

(Zomercolumnist ligt in bed en doet alsof-ie wakker wordt. Hij rekt zich uit en gaapt, zoals ze dat ook doen in een slechte commercial.)

“Elke ochtend gaat in ons huis de wekker om zeven uur, waarop een van onze katten bij het eerste teken van leven als een gek begint te miauwen. Het gejank stopt pas wanneer mijn vriendin het beest eten heeft gegeven, ondertussen draai ik me nog een keer om.”

(Zomercolumnist staat onder de douche. Zijn geslachtsdeel is door een handig camerashot weggewerkt achter een grote shampoofles.)

“Een half uur later, als mijn huisgenoot gedoucht is, stap ik ook uit bed. Ik neem plaats onder de douche en laat vijf minuten lang de warme straal op mijn rug kletteren. Dat is altijd vijf minuten, omdat we een douchewekker hebben. Heel handig en goed voor het milieu.”

(Zomercolumnist neemt met een bak yoghurt met muesli plaats op de bank naast zijn vriendin. Ze kijken elkaar ongemakkelijk aan. Vriendin heeft duidelijk geen zin in deze bijrol.)

“Nadat ik in de keuken mijn ontbijt heb klaargemaakt, loop ik naar de woonkamer waar mijn vriendin de televisie al heeft aangezet. Ze kijkt naar het ochtendjournaal van de NOS, en ik kijk dan altijd even mee. Zo ben ik direct op de hoogte van wat er die nacht in de wereld is gebeurd.”

(Zomercolumnist kijkt ernstig, er is zoals altijd veel slecht nieuws te melden. Hij schudt zijn hoofd. Maar wat is dat? Er breekt een lach door op zijn gezicht.)

“Een zomer lang gunt de NOS ons iedere dag een luchtig item. Verslaggevers en correspondenten schenken de kijkers een schijtlollig filmpje met een non-onderwerp en met een beetje geluk doen ze ook nog een poging tot acteren. Wist u dat er een ‘cursus haarvlechten voor vaders’ is in Mierlo? En dat er een handige app is waarmee je andere mensen heel veel voor je kunt laten doen in Indonesië?”

(Zomercolumnist zit lachend achter zijn laptop te tikken. Wie goed kijkt ziet dat zijn vingers het toetsenbord niet raken. Boven zijn hoofd hangt een gloeilamp aan een visdraad.)

“Ik kijk uit naar de bijdrage van Marieke de Vries die langs gaat bij een gearrangeerd huwelijk tussen twee marmotten in het zuidoosten van China. Of het filmpje waarin Ron Fresen vertelt over de trend onder Haagse verslaggevers om een poepende Kees van der Staaij te imiteren. En de dag waarop Lucas Waagmeester langs gaat bij het souvenirwinkeltje in Antalya waar de lange armen van Erdogan al maanden als warme broodjes over de toonbank gaan. Het wordt een mooie zomer.”

(Zomercolumnist zwaait naar de camera.)