Spring naar de content

Een interview met staatssecretaris Klaas Dijkhoff, alias ‘de nieuwe Rutte’

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie is pas 35 jaar, maar heeft met de vluchtelingen misschien wel het zwaarste dossier in handen. Vorige zomer werd hij verrast door de instroom ervan, dit jaar is hij voorbereid. Een gesprek met de ‘nieuwe Rutte’, zoals sommige VVD’ers hem zien. ‘Hoe gestresster mijn omgeving raakt, hoe kalmer ik blijf.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Voor de ingang van het imposante ministerie van Veiligheid en Justitie in het centrum van Den Haag staat een groepje betogers. “Geen man, geen vrouw, geen kind is illegaal,” roepen zij nogal gepassioneerd uit. Het protest zal staatssecretaris Klaas Dijkhoff, die ergens hoog boven hen resideert, nooit bereiken. Niet dat hij de discussie met dergelijke lieden uit de weg zou gaan, maar het ontbreekt doorgaans juist aan discussie, aan een uitwisseling van meningen. Er is maar één mening, de hunne. Hij kent ondertussen de emotie wel die vrijkomt zodra het over vluchtelingen gaat.

Laatst maakte nota bene de burgemeester van Weert het bont door zijn medewerking te verlenen aan het laten onderduiken van illegalen. En dan zei de burgervader ook nog dat heel veel mensen zijn daad van harte ondersteunden. Dijkhoff: “Dat is toch geen reden om de wet terzijde te schuiven? Het is ook raar ten opzichte van al die andere collega’s die zich wel netjes aan de regels houden. En het is raar omdat het nu lijkt alsof alleen de burgemeester van Weert met hart en ziel zijn taak uitoefent. Persoonlijke emoties kunnen niet bepalend zijn in je werk, in dit ambt. Dan misbruik je het. Het is weinig professioneel wat daar is gebeurd.”

Het hele artikel leest u hier op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.