Thierry Baudet lijkt zijn status van intellectueel te zijn overstegen

De Redactie 30 jun 2016 Politiek

In Trouw wisselen filosoof annex referendum-hater Paul van Tongeren en filosoof annex euroscepticus Thierry Baudet van gedachten over de toekomst van de Europese politieke en economische eenheid. Baudet deed daarbij, geheel in zijn eigen traditie, een opmerkelijke uitspraak.

“Ik ben erachter gekomen dat deze zogenaamde achterblijvers (‘de kosmopolitische elite’ – red.) veel meer verstand hebben van de wereld dan politici en intellectuelen,” zegt Baudet als het gesprek zijn einde nadert, waarop Van Tongeren vraagt of Baudet zelf geen intellectueel is. Zijn antwoord: “Ik ben een uitzondering. Ik leg aan intellectuelen uit waarom ze ongelijk hebben en aan het volk waarom het gelijk heeft. Hoe meer opleiding mensen hebben genoten, hoe groter de kans dat ze domme dingen vinden. Dat is een raadsel waar ik me elke dag over verwonder.”

Baudet studeerde zelf rechten, behaalde een bachelorgraad Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij verkoopt zichzelf sedertdien als ‘intellectuele piraat‘ en ‘de belangrijkste intellectueel van de eenentwintigste eeuw‘. Enkele eerdere opvallende uitspraken: in een essay op The Post Online en aan tafel bij de Wereld Draait Door beweerde de versiergoeroe dat vrouwen ‘ja’ bedoelen als ze ‘nee’ zeggen, en door de man het liefst een stofzuiger of vaatdoek in de handen gedrukt krijgen. (‘Geen diersoort is zo wreed als de jonge vrouw.’)

Thierry Baudet lijkt te zijn gepromoveerd aan zijn eigen universiteit, van intellectueel naar docent-intellectueel.

Het hele gesprek tussen Van Tongeren en Baudet leest u hier op Blendle.

Reageer op artikel:
Thierry Baudet lijkt zijn status van intellectueel te zijn overstegen
Sluiten