Spring naar de content

Ongegeneerd gluren naar de naakte vrouwen van Helmut Newton

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: de tentoonstelling over het werk van de legendarische fotograaf Helmut Newton in het fotografiemuseum Foam in Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn
Yves Saint Laurent French Vogue Rue Aubriot Paris 1975 C Helmut Newton Estate
Yves Saint Laurent French Vogue Rue Aubriot Paris 1975 C Helmut Newton Estate

In de jaren ’20 van de vorige eeuw werd ene Helmut Neustädter in Berlijn geboren. Hij begon te werken als persfotograaf en zijn achternaam had hij inmiddels veranderd in ‘Newton’. Hij verhuisde naar Parijs, waar hij doorbrak als modefotograaf voor de Franse Vogue. Zijn werk, waarin hij de grenzen opzocht tussen modefotografie en erotiek, begon op te vallen. Voor die toch wat preutse tijd waren zijn foto’s provocerend en choquerend en er werd hem vaak voyeurisme en seksisme verweten. Newton was echter zijn tijd vooruit,  want later vormde hij juist een inspiratiebron voor de mode- en glamourfotografie. Reden genoeg voor Foam om, in samenwerking met de Helmut Newton Foundation in Berlijn, een overzichtstentoonstelling aan deze man te wijden.

Hooggehakt en halfnaakt
Wie denkt aan Helmut Newton denkt aan zijn voorkeur voor knappe, hooggehakte, langbenige en halfnaakte mevrouwen die hij met zijn camera in een erotische setting vastlegde. Klopt, deze foto’s zijn dan ook erg populair bij het publiek in het Amsterdamse museum. En dat levert leuke plaatjes op.
IMG_9024

Femme fatales
Newton zocht naar een nieuw vrouwbeeld in zijn fotografie: in de jaren ’70 en vroege jaren ’80 kwam de vrouwenemancipatie op en was er sprake van een vrijere seksuele moraal. De vrouwen die hij fotografeert zijn dan wel poedeltje naakt, maar komen krachtig, verleidelijk en dominant over als femme fatales of godinnen. Een stijl die we tegenwoordig ook nog vaak tegenkomen.

Self Portrait with Wife and Models Paris 1981 C Helmut Newton Estate
Een zelfverzekerde vrouw voor de spiegel. Met op de voor- en achtergrond Helmut Newton in actie, zijn vrouw June kijkt toe. Self Portrait with Wife and Models Paris 1981 C Helmut Newton Estate

Humor
Vrouwen in jarretels, in een smoking of slechts met een zadel op hun rug ondeugend kijkend op een bed. Want ja, sex sells uiteraard. Maar ook humor komen we tegen. Wat te denken van een krokodil die een model aan het oppeuzelen is, alleen haar benen zijn nog zichtbaar. Of een dame die hard moet wegrennen voor een laagvliegend vliegtuig.

Doe ik ook wel eens. #PinaBausch #HelmutNewton #dance #body #crocodile

Een foto die is geplaatst door Gina Hakkert (@ginamiroula) op

 

X Ray Van Cleef Arpels French Vogue 1995 C Helmut Newton Estate
X Ray Van Cleef & Arpels in French Vogue 1995 C Helmut Newton Estate
Catherine Deneuve Esquire Paris 1976 C Helmut Newton Estate
Catherine Deneuve Esquire Paris 1976 C Helmut Newton Estate

Bewijs van succes
Natuurlijk kon Newton nog wel meer dan alleen blote vrouwen fotograferen. Hij verhuurde zich voor grote reclamecampagnes, de foto links is bijvoorbeeld een beeld voor Van Cleef & Arpels. Verder deed hij het ook goed als portretfotograaf van politici, zangers acteurs en andere sterren, zo zien we in Foam. Catherine Deneuve (foto rechts), Margaret Thatcher, David Bowie en Andy Warhol zijn zomaar wat namen die maar al te graag voor hem poseerden. Een portret gemaakt door de legendarische fotograaf gold namelijk als het ultieme bewijs van succes. 

Helmut Newton – A Retrospective is nog tot en met 4 september te bekijken in Foam.