Spring naar de content

Wat de Russische peilingen zeggen over Poetin

In september kiezen de Russen een nieuwe kamerbezetting van de Doema. De winnaar lijkt uit de opiniepeilingen vast te staan, maar wat zegt dat over Poetins Rusland en over de peilingen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Op 18 september gaat het Verenigd Rusland van Vladimir Poetin naar alle verwachting de meerderheid in de Doema, het Russische parlement, opeisen. De enige ‘tegenstrever’ van Verenigd Rusland is de communistische partij van Gennadi Zjoeganov, die tijdens de vorige verkiezingen in 2011 92 zetels behaalde. 146 minder dan Verenigd Rusland.

Hardliner
Naast die zeker lijkende zege wordt Poetins populariteit door het Russische non-gouvernementele onderzoeksbureau Levada geschat op 80 procent, tegenover 19 procent van de Russen die het niet met hem eens zijn. Het overgrote deel van de Russische bevolking ziet hem als president voor het leven, geheel in de oude Sovjetstijl en dat zien ze in Rusland graag. Iemand die de Russische beer stevig bij het nekvel grijpt en hem hard laat brullen naar iedere bedreiging die te dichtbij komt. Hij is een hardliner, dat merken de Oekraïners, de Syriërs en de Turken wel.

De recente conflicten komen Poetin goed uit. In eigen land is zijn populariteit sinds de annexatie van de Krim en de spierballentaal tegenover de Turkse president Erdogan gaan stijgen naar pre-recessietijden. Vlak voor het ontbranden van de strijd in Oekraïne is Poetin slechts onder tweederde van zijn volk populair. Dat wil zeggen: ongeveer tweederde van de respondenten op de peilingen van Levada gaven aan het eens te zijn met de activiteiten van ‘V. Poetin, de president van Rusland’.

Onderliggende onrust
Toch schreef de gerespecteerde Russische analist Nikolai Petrov in april van dit jaar een pamflet waarin hij betoogde dat Poetin en zijn Verenigd Rusland binnen een jaar zullen vallen. Een gekke gedachte wanneer je als Poetin volgens peilingen 80 procent van de bevolking achter je hebt. Wanneer je dieper in de onderzoeken van Levada duikt, zie je dat er desondanks een voedzame ondergrond van onrust heerst onder de Russen. Ze antwoorden dan wel dat ze Poetins buitenlandse zaken op orde heeft; over de binnenlandse staat van dienst van de president zijn ze minder tevreden.

Corruptie
De respondenten geven overduidelijk (55 procent) aan dat ze, als er deze zondag, verkiezingen zouden zijn ze op Poetin zouden stemmen. Maar aan de andere kant geeft het merendeel (71 procent) dat ze niet zeker of helemaal niet denken dat de Russische regering de leefomgevingen in het land kan verbeteren. Vooral de wijdverspreide corruptie is een doorn in het oog van de Russische beer, die maar niet opgelost kan worden. De Russen zien in Poetin hun leider, maar achten hem ook verantwoordelijk voor een van de grootste problemen van de Russische samenleving.

Dus, probeer de volgende keer wanneer u hoort dat het crescendo gaat met Poetins populariteit te denken aan de achterliggende resultaten van de onderzoeken van Levada. Want, weet u nog hoe de vorige verkiezingen voor de Doema afliepen in 2011? Met de grootste anti-Kremlindemonstratie sinds de val van de Sovjet-Unie.