Spring naar de content

Waarom 13-jarigen in Virginia niet meer mogen trouwen

Mocht je in de Amerikaanse staat Virginia onder de achttien zijn en willen trouwen, moet dat eerst goedgekeurd worden door een rechtbank. En dat is een goede zaak getuige het hoge aantal kinderhuwelijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Begin deze maand is in Virginia een wet in werking getreden, waarbij zowel de democraten als republikeinen op één lijn zaten. Deze voor de staat unieke samenwerking heeft het veel moeilijker gemaakt voor minderjarigen om te trouwen met iemand die ouder is dan zijzelf. Dat lijkt vanachter een Nederlandse bril een overbodige wet. Maar in de Verenigde Staten gebeurt het vaker dan je zou denken.

Tussen 2004 en 2013 zijn er in Virginia onder de oude wetgeving rond de 4.500 minderjarige kinderen getrouwd. Daarvan waren er ongeveer 4450 meisjes. Het jongste – en zwangere – meisje was 13 jaar. In de Washington Post haalt senator Jill Vogel aan dat een 50-jarige volgens de oude wetten een meisje dat net in High School zat, kon inpalmen, zwanger kon maken en probleemloos met het meisje trouwen. Gelijke voorbeelden gebeurden volgens ministerie van Gezondheid van Virginia in 30 tot 40 procent van de kinderhuwelijken.

Abject
Dat kan niet meer. De minimale leeftijd om te trouwen in Virginia is nu 18 jaar. Er is in de rechterlijke macht een onafhankelijke poortwachter gekomen die moet toetsen of de huwelijken voor de minderjarige een positief effect hebben. Mocht er de geringste vorm van twijfel ontstaan, wordt het huwelijk niet goedgekeurd. Het eindigt een gekke paradox in de wetgeving van de staat. Seks met een minderjarige was strafbaar, maar trouwen met een zwanger kind kon wel.

In staten Maryland en Texas gelden op dit moment dezelfde weten als tot voor kort in Virginia. In beide staten zijn er niet zoveel kinderhuwelijken als Virginia, al tikt Maryland sinds 2000 de drieduizend kinderhuwelijken aan. Dat zien de politici als te hoge aantallen. Er worden stappen genomen tot hervormingen. Het werd wel tijd dat deze conservatieve kijk op het huwelijk in de VS wordt herzien. In Nederland mag je pas trouwen zonder uitzondering op je achttiende. Het wordt tijd voor de Amerikaanse staten om ook over te gaan tot een normalisering en uitbanning van zoiets abjects als het gedwongen kinderhuwelijk. Virginia heeft de eerste stap gezet. Het is te hopen dat Maryland en Texas snel volgen.