Spring naar de content

Sekskomedie is de ultieme anti-reclame voor, en belediging van Renesse

Zeeland is de provincie bij uitstek voor een strandvakantie. Ieder jaar hebben buitenlanders met honderdduizenden tegelijk de zeeprovincie als vakantiebestemming. Maar gemiddeld 1,2 miljoen Nederlanders kiezen de jaren na de crisis voor een vakantie in Zeeland volgens het CBS en Kenniscentrum Kusttoerisme. Duitsers, Belgen en Fransen, maar ook jeugd uit die landen komen naar badplaatsen Breskens, Cadzand, Oostkapelle en Renesse.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Laat filmproducent Dutch Filmworks nu net een speelfilm hebben gemaakt over die laatste – en op basis van het verleden – meest beruchte jongerenvakantieplaats. In Renesse van regisseur Willem Gerritsen gaan vier vrienden op vakantie naar de Zeeuwse badplaats. “Denk maar aan films als American Pie,” zei hij in een voorbeschouwing van zijn sekskomedie op Omroep Zeeland. “Het wordt lekker incorrect, oftewel één grote zon-zee-en-seksparade die alle fatsoensgrenzen anderhalf uur lang compleet negeert. ”

Wie de promotiebeelden ziet, weet dat Gerritsen in zijn opzet geslaagd is.

Anti-reclame
De film is de ultieme anti-reclame voor Renesse, dat al jaren met succes van het imago probeert af te komen. De gemeente Schouwen-Duiveland, waar Renesse deel van uit maakt, is niet blij met de film. “Kijkers die denken dat het er hier net zo aan toe gaat als in de film, worden bedrogen. Wij zijn een familiebadplaats geworden. Dit is zo jammer,” vertelt een woordvoerder tegen de NOS. Ook bewoners klagen volgens de omroep steen en been na het zien van de trailer.

Het is niet de eerste keer dat filmmakers gemeenten tegen de borst stuiten. In de televisieserie Hollands Hoop zou de provincie Groningen eruit komen als landschappelijk fraaie, maar afgelegen, ruige, rauwe, wat primitieve en wetteloze regio en de gemeente Venlo wenste in 2003 niet mee te werken aan de film Van God Los over de Bende van Venlo.

Als importzeeuw snap ik de reactie van de gemeente Schouwen-Duiveland volkomen. Het door de jaren heen zorgvuldig opgebouwde imago kan na de verschijning van Renesse weleens compleet aan diggelen liggen. Kan, want mensen die Renesse een beetje kennen zullen moeten lachen hoe lachwekkend hun dorp aan de Portugese kust is nagebouwd. Het zal lastig worden om plaatsvervangende schaamte op te roepen bij de stugge Zeeuwen.

Dat, en de platheid van de film, maakt het beledigende Renesse eerder irritant.