Spring naar de content

Deze prijswinnende film mag u van de Chinese overheid niet zien

Stelt u zich voor: een Nederlandse film is geselecteerd voor het filmfestival in Cannes, maar de media verzwijgen het. Juist, dat gaat er bij ons niet in, maar een van de beste Chinese films van de laatste jaren, Ten Years, lijkt van alle kanten genegeerd te worden. Gisteravond werd de film vertoond op het New York Asian Film Festival, maar dat stond niet in het persbericht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

Ten Years is een lowbudgetfilm die een kritisch en niet veelbelovend beeld schetst van Hongkong in 2025. Door de politiek gevoelige onderwerpen werd de film uit de Chinese media gehouden. Alleen onafhankelijke kleine bioscopen vertoonden de film. Desalniettemin werd het een verrassende hit en overtroffen de bezoekersaantallen zelfs de Star Wars-film die rond dezelfde tijd in première ging.

Toen de film in april de Best Film Award op de 35ste Hong Kong Film Awards won, deden de media alsof deze categorie niet bestond. De lijst met awards begon dan bij Best Director in plaats van bij Best Picture. Het via internet en televisie uitzenden van de awards werd verboden.

Een van de regisseurs, Jevons Au, vraagt zich in een interview met QUARTZ af of de film inmiddels geheel onbespreekbaar is geworden, in elk geval vindt hij dat hij recht heeft op een verklaring. De directeur van het New York Asian Film Festival wijdt het aan timing, de film zou te laat opgenomen zijn in het programma om het persbericht te halen.

Opmerkelijk, maar de voorstelling is uitverkocht en de politieke relevantie bewezen.

Onderwerpen