Spring naar de content

Waarom de racisme-speech van acteur Jesse Williams ook kwaad bloed zet

Na de krachtige en eerder zo goed ontvangen speech van Grey’s Anatomy-acteur Jesse Williams lijkt een aantal mensen boos. Zo boos dat ze willen dat Williams per direct ontslagen wordt als dr. Jackson Avery.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

De acteur gaf tijdens de Black Entertainment Television (BET) Awards een toespraak over racisme, waar hij ondermeer sprak over de onderdrukking van de zwarte gemeenschap, over de aanvallen van politie op deze gemeenschap en ongelijke kansen. Deze speech ging vluchtig het internet over, een hoop mensen hadden bewondering voor de krachtige woorden van Williams. Toch lijkt er ook een groep mensen te zijn die niet zo blij zijn met deze toespraak.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Oordeelt u eerst zelf.

Er is een petitie gestart door de Amerikaanse Erin Smith. Smith wil dat de televisiezender ABC Williams ontslaat als acteur in Grey’s Anatomy. En die petitie doet het niet slecht. Op het moment van publiceren van dit artikel hadden 2698 mensen de petitie ondertekend.

De reden? Smith vindt dat Jesse Williams zelf een racist is. Zo stelt Smith dat ‘wanneer een blanke eenzelfde soort toespraak zou houden over de Afrikaans Amerikaanse gemeenschap hij ontslagen en afgestraft wordt’. Bij Jesse Williams zou dat volgens haar het zelfde geval moeten zijn. Zeker gezien het feit dat een collega-acteur Isaiah Washington werd ontslagen nadat hij anti-homoseksuele uitspraken had gedaan.

Erin Smith maakt in haar betoog nog wel even duidelijk dat ze absoluut geen racist is, zo sluit ze haar betoog af met #AllLivesMatter, All humans bleed the same color. #EqualConsequences4RacistBehavior.

De Amerikaanse benadrukt ook dat mensen niet meteen een vooroordeel over haar klaar zouden moeten hebben: “Wie heeft er gezegd dat ik blank ben? Wie heeft er gezegd dat ik op Donald Trump stem? Het gaat niet om politiek. Deze petitie gaat over gelijke consequenties omtrent racisme.”

De petitie bekijken en/of ondertekenen? Dat kan hier.

Onderwerpen