Spring naar de content

Duitsland wil geen dubbel paspoort, tenzij er Britse expats te oogsten zijn

Dat de Brexit Europa op haar grondvesten doet trillen, bewijst een door de Duitse vicekanselier geopperd plan om jonge Britten tot Duitsers te maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Er was onder Britse expats vlak voor het referendum over de Brexit een grote interesse voor een Duits paspoort. Dat papiertje zou, mocht het tot een vertrek uit de EU komen, veel ongemakken oplossen. Er werden – zagen we begin juni bij de NOS – zelfs Facebookgroepen opgericht en informatieavonden georganiseerd om in Duitsland wonende Britten ter verenigen en te informeren naar de mogelijkheden van een duaal staatsburgerschap.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Er is alleen één probleem. Een dubbele nationaliteit voor niet-EU-burgers is in de meeste Duitse deelstaten heel moeilijk te verkrijgen. Sigmar Gabriel, de Duitse vicekanselier, wil hier tijdens de verkiezingen van volgend jaar een agendapunt van maken. “Laten we ervoor zorgen dat jonge Britten in Duitsland, Italië en in de rest van de EU bij ons kunnen blijven,” zei Gabriel op een partijbijeenkomst. “Het is een goed teken dat de jeugd van Groot-Brittannië slimmer is dan hun gestoorde politieke elite. Daarom moeten we de loopbrug niet voor hun optrekken. We moeten er nu juist voor hun zijn.”

Dat hij daarmee een geldende en pas in 2014 aangenomen wet aan zijn laars lapt, doet er verder niet toe. Twee jaar geleden kwam de regering van Angela Merkel een grote groep Duitse Turken, die voorheen op hun 23ste moeten kiezen tussen de Duitse en Turkse nationaliteit, tegemoet met een nieuwe regeling. Wie voor zijn eenentwintigste verjaardag minimaal acht jaar in Duitsland heeft gewoond, mag een dubbele nationaliteit houden. Zes jaar op een Duitse school studeren telt ook. Maar in het geval van veel Britse jongeren gelden die uitzonderingsregels (nog) niet.

Mocht de Duitse overheid de eigen regels oprekken om jonge, talentvolle Britten naar zich toe te trekken, speelt het een spel voor het eigen gewin. Waarom een Duits paspoort voor een Britse toekomstige academicus en geen voor een Syriër met hetzelfde talent?

Onderwerpen