Spring naar de content

#BlackLivesMatter en #CopsLivesMatter: de kille cijfers

Twee schietincidenten. Vijf overleden agenten en de eerder door politiekogels overleden Philando Castille en Alton Sterling. Ze komen allen op een te lange lijst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Freddie Gray, Philando Castille en Alton Sterling; het zijn namen die op dit moment heel actueel zijn. Castille en Sterling werden deze week door agenten doodgeschoten en ontlokten weer grote protesten tegen excessief politiegeweld. Een van die protesten in Dallas verandert in een slagveld zodra een sluipschutter het vuur opent op politieagenten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

1146
Elf agenten worden neergeschoten. Vijf daarvan sterven. Volgens de burgemeester van Dallas zou de verdachte zijn vizier bewust op blanke agenten hebben gericht. De moordpartij kan worden gezien als vergelding voor de dood van de afro-Amerikanen Castille en Sterling. Zij waren de 565ste en 566ste doden door politiekogels dit jaar. Afgelopen jaar stokten de tellers van The Washington Post en The Guardian pas bij 1146 slachtoffers.

De uitgebreide database biedt interessante inzichten. Wat opvalt is dat het stereotype beeld van politiedoden meteen onderuit wordt gehaald. 581 blanke Amerikanen worden doodgeschoten door agenten tegenover 306 afro-Amerikanen. Maar wanneer je het afzet tegen het totale aantal Amerikanen van die etniciteiten stierven minder blanke Amerikanen (drie per miljoen tegenover zeven per miljoen). Bewegingen zoals Black Lives Matter wakkeren de roep om een politiehervorming aanwakkeren.

Gevallen agenten
Tegenover de doden van politiekogels staan sinds gisteren vijf overleden agenten. Volgens de non-profitdatabase Officer Down Memorial Page zijn er dit jaar nu 58 politieagenten gestorven tijdens hun werk. 26 agenten werden doodgeschoten. Dat zijn er procentueel gezien 31 procent meer dan andere jaren. Het aantal overleden agenten schommelt de laatste jaren tussen de honderd en tweehonderd gevallen. In het piekjaar 2011 stierven er liefst 180 door hartaanvallen, auto-ongelukken of door explosies, maar ook 68 in schietincidenten.

Het is nu #BlackLivesMatter versus #CopsLivesMatter. De geweldsexplosie en het vingerwijzen achteraf gaat niemand beter maken. Wat overblijft zijn de kille cijfers en de wetenschap dat aan beide kanten te veel doden vallen. Het wordt tijd voor oplossingen.

Onderwerpen