Spring naar de content

Pokémon Go leidde nu al tot deze 5 bizarre situaties

In Nederland is Pokémon Go-app officieel nog niet te downloaden, maar nu al een groot succes èn een mediahype. Het spel, waarbij de echte wereld het speelveld vormt, werd afgelopen week gelanceerd in onder andere Australië en de Verenigde Staten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

Op het telefoonscherm is een kaart van de omgeving te zien waarop Pokémon-figuren verschijnen. Wanneer de speler er een tegenkomt, schakelt de smartphone naar de camera en zie je het figuurtje in ‘het echt’. Het doel is om er zo veel mogelijk te vangen. Goed nieuws nu de Nederlandse jongeren door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tot Europees kampioen zitten zijn benoemd.

Maar behalve dat het spel jongeren verleidt van de bank af te komen, zorgt het ook voor hectiek en voer voor de media. Wij selecteerden voor u de opvallendste berichten, zittend te lezen:

1. Overvallen
In de Amerikaanse staat Missouri lokte vier overvallers spelers naar een afgelegen parkeerplaats om ze te kunnen beroven. Dit deden ze door een ‘beacon’ te plaatsen wat mogelijk is via een aankoop in de app. De gewapende overvallers die de spelers midden in de nacht naar de locatie lokte zijn inmiddels opgepakt.

2. Speelster vindt lijk
Vorige week vond de 19-jarige Shayle Wiggings een lijk in plaats van een Pokémon bij een rivier in het Amerikaanse Wyoming. De Pokémon had in een natuurlijke waterbron moeten liggen, toen het een lijk bleek te zijn belde Wiggings het alarmnummer. Volgens de politie is er geen sprake van opzet om de speelster te lokken, de doodsoorzaak wordt nog onderzocht.

3. 'Gotta catch 'em all!'
De politie in Amsterdam waarschuwt via Facebook spelers preventief naar aanleiding van situaties in Amerika en Australië. Daar zouden specifieke Pokémons alleen op politiebureaus te vinden zijn, de Amsterdamse politie wil niet dat mensen die een urgente hulpvraag hebben langer moeten wachten door Pokémon-zoekers. Tevens adviseren ze gebruikers goed op het verkeer te blijven letten en ‘een extra oogje in het zeil te houden, want voor ons geldt ook: Gotta catch 'em all!’.

4. Zwarte Cross-terrein Pokémonspot
Op het Zwarte Cross-terrein in Lichtenvoorde, waar pas over tien dagen de Zwarte Cross begint wordt nu al gedrongen bij de hekken, omdat het een Pokéstop-gebied zou zijn. Een moeder vraagt via Twitter of haar dochter het terrein op mag. Het festival vraagt zich op Facebook af wat ze hier mee aan moeten.

5. Onoplettendheid
In Tilburg zijn afgelopen vrijdagnacht drie spelers berooft van hun geld en telefoon toen ze op straat op zoek waren naar Pokémon-figuurtjes. De politie in Tilburg vraagt zich sterk af of het spel wel 'veilig' is, het is dan wel een reality-game, maar het leidt ook ontzettend af van de realiteit. Bovendien verschijnen de figuurtjes ook in de auto en langs de weg.

Over enkele dagen wordt het spel officieel in Nederland gelanceerd. Waar het nog meer toe gaat leiden zal blijken. In elk geval is al duidelijk dat Nintendo grote winst boekt. Vandaag werd duidelijk dat Nintendo sinds het verschijnen van Pokémon Go zo'n acht miljard euro meer waard is, een stijging van bijna 25 procent.