Spring naar de content

Waarom dit dè nieuwsfoto van 2016 is

‘This Black Lives Matter Photo Should Be Seen Around The World’ kopte The Huffington Post. De Amerikaanse nieuwswebsite News noemt ‘m ‘krachtig‘, de BBC ‘legendarisch‘. Minuten nadat hij de foto – van een zwarte vrouw die in stil protest wordt gearresteerd – werd geschoten tijdens een protest in het Amerikaanse Baton Rouge, ging de foto van persfotograaf Jonathan Bachman het internet over. Met andere woorden, wij presenteren u, ietwat voorzichtig: dè nieuwsfoto van het jaar 2016.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Bachman maakte de foto afgelopen dinsdag in Baton Rouge, waar grote protesten waren tegen het politiegeweld, veroorzaakt door de dood van Alton Sterling. Video-opnamen van dat incident veroorzaakten landelijk felle kritiek. Tegen het Amerikaanse medium BuzzFeed vertelde Bachman: “Ik fotografeerde iemand die ruzie maakte met de politie, waarna ik over mijn schouder keek er haar daar zag staan, niet van plan zich te verplaatsen. Ze stond daar maar. Ik was zo blij dat ik zoiets kon vastleggen.”

De foto roept herinneringen op aan het studentenprotest in 1989, op het Plein van de Hemelse Vrede, waar een activist (de Tankman) een colonne van tanks de weg verspert. Fotograaf Charlie Cole legde het tafereel vast. Zijn foto werd de World Press Photo in dat jaar, en het symbool van protest in de twintigste eeuw.

Wie weet treedt Bachman dit jaar wel in zijn voetsporen.

Onderwerpen