Spring naar de content

Waarom Jos van Rey de morele winnaar is

Het is bewezen dat Jos van Rey is omgekocht door zijn vriend Piet van Pol, hij heeft de geheimhoudingsplicht geschonden bij de sollicitatieprocedure voor het burgemeesterschap van Roermond en zich schuldig gemaakt aan corruptie. Een stevige trits overtredingen van de oud-VVD-politicus, maar toch is hij dinsdag de morele winnaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

El Rey werd verdacht van verschillende delicten. Naast de drie waarvoor hij werd veroordeeld deed de rechter ook uitspraak over witwassen en het ronselen van stemmen. Op deze punten werd hij vrijgesproken. Over de ‘samenwerking’ met Piet van Pol was de rechter bovendien mild: zo vindt de rechter dat de reizen naar een villa van Van Pol in Saint-Tropez een vriendschappelijk karakter hadden en niet als omkoping kunnen worden gezien (voetbalreizen en bezoeken aan vastgoedbeurzen waren dat wel). De straf viel daardoor flink lager uit dan wat door het OM was geëist. Van Rey is slechts veroordeel tot een taakstraf van 240 uur, aangezien de rechter de kans op herhaling miniem acht gezien zijn leeftijd (71) en de media-aandacht die de strafzaak heeft opgeleverd.

De morele verliezer is daarmee het Openbaar Ministerie. Die pakte de zaak groots op. Opvallend, aangezien een onderzoekscommissie in opdracht van de gemeente Roermond in 2012 concludeerde dat er in sommige gevallen sprake was van de “schijn van belangenverstrengeling”, naar aanleiding van berichtgeving over belangenverstrengeling bij bouwprojecten van de toenmalige wethouder Van Rey en aannemer/vriend Van Pol.

Het OM startte in datzelfde jaar in het geheim een onderzoek naar Van Rey, naar aanleiding van tips. Er werden onder meer telefoons afgetapt (inderdaad, dat ene telefoontje van Justitie-stas Fred Teeven bleek toevallig niet opgenomen). Het duurde uiteindelijk vier jaar voordat een rechter uitspraak deed in een zaak tegen Van Rey. De jaren van hard werken door het Openbaar Ministerie hebben geleid tot een taakstraf van 240 uur.

In al die jaren dat het onderzoek naar, en de zaak tegen hem liep kreeg Van Rey het aan de stok met de VVD, de partij waarvoor hij onder meer Tweede Kamerlid en senator was. Op steun van de partij, die regelmatig in verlegenheid is vanwege zich misdragende hoogwaardigheidsbekleders, hoefde hij niet te rekenen en het kwam hem zelfs op royement te staan. Daarop startte Van Rey een eigen politieke partij waarmee hij de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond won en een zetel in de Provinciale Staten van Limburg behaalde.

Het OM eiste dat Van Rey drie jaar geen politieke functie meer mocht uitoefenen, maar daar ging de rechter niet in mee. Dat juist dat onderdeel van de strafeis (naast twee jaar cel) niet doorgang krijgt zal de man die sinds 1974 politiek actief is als een overwinning zien.

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de uitspraak – dat kost vast meer tijd dan de 240 uur taakstraf die Van Rey boven het hoofd hangt.