Spring naar de content

Arib tikt Kuzu en Özturk nogmaals op de vingers

Het vuur spuwde twee weken geleden uit de ogen van Khadija Arib. De Kamervoorzitter had het aan de stok met DENK'ers Tunahun Kuzu en Selcuk Özturk. Deze week vertelt zij in een interview met Vrij Nederland over haar verstoorde relatie met de twee Kamerleden. En over Geert Wilders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Arib stoort zich aan de manier waarop de van de PvdA afgescheiden politici zich gedragen in de Kamer. Bij het betreffende incident had Kuzu gevraagd om een hoofdelijke stemming in zake het wel of niet afzien van formaliteiten een week later, wanneer het einde van de Ramadan werd gevierd. Een dag eerder had Arib eenzelfde soort aanvraag van Özturk al afgewezen, waarna DENK een filmpje op de sociale media plaatste. Hetgeen kwaad bloed zette bij de Kamervoorzitter. Ze noemde het handelen van Kuzu en Özturk 'een Kamerlid onwaardig'.

"Ze wilden opnieuw het instrument van de hoofdelijke stemmingen gebruiken om collega-Kamerleden met een andere culturele achtergrond aan de schandpaal te nagelen. Dat deden ze met mij ook, met dat filmpje op YouTube," zegt Arib over het moment. "Kuzu en Öztürk zeggen zelf dat ze mensen willen verbinden, maar wat ze doen is gericht tegen personen. Naar buiten wordt het gepresenteerd alsof ze monddood worden gemaakt, terwijl ze juist alle gelegenheid krijgen om te zeggen wat ze willen zeggen."

"Ik ben Kamervoorzitter van iedereen, dus ook van Kuzu en Öztürk. Maar dan moeten ze de Kamer en de voorzitter wel respecteren. Als ze aan de Kamer komen, komen ze aan mij," vervolgt de Kamervoorzitter. Nee, dan Geert Wilders, met wie Arib regelmatig in de clinch lag, die is een stuk netter. "Kijk, je kan van alles zeggen van Geert Wilders, maar hij heeft wél respect voor de Kamer. Hij kent het Reglement van Orde volledig uit zijn hoofd, hij weet precies wanneer hij zich op welk artikel kan beroepen."

Wilders beschuldigde Arib, die werd geboren in Marokko meerdere malen van een dubbele loyaliteit, ook toen zij werd aangesteld als Kamervoorzitter. "Dat had ik al zien aankomen. Maar sindsdien heb ik geen kritiek meer van hem gekregen. Wilders is heel professioneel. Zoals gezegd: hij heeft respect voor de Kamer, en als ik het goed doe als voorzitter heeft hij daar ook respect voor. Als ik het niet goed zou doen, zou hij me niet sparen. Zo zit hij ook in elkaar."

Arib gaat ook in op het grote aantal Kamerleden dat zich in de laatste periode afsplitste van hun partijen - zeven in totaal, waaronder Kuzu en Özturk. "Ik wil niet zeggen dat je je nooit moet kunnen afsplitsen, er kunnen principiële redenen voor zijn. Maar als het zo vaak gebeurt, is dat schadelijk voor de reputatie van het parlement."

Over een oplossing heeft de Kamervoorzitter eveneens iets te zeggen: "Een werkgroep onder voorzitterschap van Roelof Bisschop van de SGP heeft er net onderzoek naar gedaan. De commissie stelt voor om het recht van afsplitsingen op spreektijd en financiering te beperken. Het is aan de Kamer daarover te oordelen, niet aan mij. Maar ik wil de partijen wel oproepen hun kandidatenlijsten extra zorgvuldig op te stellen, om echte volksvertegenwoordigers te selecteren, op basis van kwaliteit, persoonlijkheid en integriteit."

Het interview met Arib is hier te lezen op Blendle.