Spring naar de content

Pokémon Go Away!

Wekelijks neemt HP/De Tijd de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen

Pokémongolen
Officieel is het spel hier nog niet eens geïntroduceerd vanwege gebrek aan servercapaciteit, maar omdat je Pokémon Go via een omweg toch op je Androidtoestel kunt downloaden, is ook Nederland de afgelopen week overspoeld met pokémonzombies. Dat je op het fietspad opeens achter vier zwalkende, traag fietsende puistenpubers rijdt, die allemaal op hun mobieltje turen. Dat er vijf mooie meiden aan de bar zitten, maar de jongen aan de overkant alleen maar oog heeft voor zijn beeldschermpje, want daar kan op elk moment een of ander spuuglelijk stripfiguurtje verschijnen. Boeien! Ja, heel boeiend inderdaad blijkbaar, want er is nog nooit een spel op de markt gebracht dat vanaf dag één zo'n verschrikkelijke grote impact had. Het bedrijf van ontwikkelaar Niantic is inmiddels al negen miljard dollar (!) in waarde gestegen en de teller staat nog lang niet stil.ANP-2000_46545338

Even een heel simpele uitleg van het spel voor de weinige lezers die geen idee hebben waar het over gaat: via gps kun je met je telefoon op je eigen locatie op zoek gaan naar verborgen virtuele stripfiguurtjes. Op het moment dat je in de buurt bent, wordt de camera ingeschakeld en verschijnt het wezentje op de plek waar jij dan bent. Of dat nou in de kroeg is, op de plee of in de kerk - maakt niet uit. Vervolgens moet je hem vangen met een soort balletje. Het ziet er allemaal tamelijk onbenullig uit, maar dat doet dus aan het succes niks af. Het schijnt verslavender te zijn dan crack en laten we eerlijk zijn, ook een stuk gezonder voor al die bleekneusjes die voorheen alleen op hun stinkende jongenskamertjes zaten te gamen.

Natuurlijk is het leuk om onderweg medegamers tegen te komen en ongetwijfeld zullen er over negen maanden pokémonbaby's worden geboren, die dan Pikachu of Squirtle gaan heten, maar man man man, er kunnen ook hele rare dingen gebeuren. Gamers die onder een auto komen omdat ze niet opletten, meisjes die 's nachts in hun eentje door stadsparken zwerven en kleine kinderen die bij wildvreemden aanbellen. Wat dacht je van het volgende scenario?
'Meneer, mogen wij in uw achtertuin? Daar zit een Pokemon.'
'Ja hoor, kindertjes, kom maar binnen.'
Deur slaat dicht. Geluid van grendel.
Camera zoomt in op het naambordje: Dutroux.
En dan heb ik het nog niet eens over de gigantische hoeveelheid, soms zeer persoonlijke gegevens, die er over je wordt verzameld. Volkomen legaal, want daar heb je toestemming voor gegeven als je het spel gaat spelen. Of over batterijen die binnen een mum van tijd worden leeggetrokken en dito belbundels. Pffff. En wat dacht je van mensen die aan het spelen zijn in volkomen ongepaste situaties, zoals die man aan het kraambed die zowat de geboorte van zijn kind miste, of die gifgaspokémon die opeens in het Holocaustmuseum opdook?

Inmiddels is de eerste pokémonmoord een feit en de eerste pokémonberoving ook. Het wachten is op de eerste pokémondickpics die ongetw... o nee! Daar zijn ze al! Ook de eerste pokémonpornopastiche is er, Strokemon die ik persoonlijk liever Pokémon Come had genoemd, maar dit terzijde.

Toch nog zin om het spel te downloaden? Dan kan dat hier. Maar niet gaan piepen als je een lijk vindt of met vuurwerk wordt bekogeld door geïrriteerde buurtbewoners, want dat hoort er allemaal bij.

En nu heb ik ontzettend veel zin in een ouderwets potje Mens-erger-je-nieten. Iemand?

Een buikspleet
We hadden al de butt crack en de thigh gap, maar nu is er ook de ab gap! (Huh?-momentje invoegen) De buikspleet, vrij vertaald, maar dat klinkt wel heel goor. Wat is het? Een verticale gleuf die van je borsten tot je navel loopt (voor de goede orde: de ab crack is een meisjesdingetje, jongens hebben een sixpack) en het is de allernieuwste must have op lichaamsgebied. En nee, je kunt het niet kopen of laten opereren - je moet er echt voor naar de sportschool. Elke dag. Een uurtje of vijf, zes. En dan? Dan zie je eruit als iemand die nooit eens een lekker bordje Brinta eet. Of als iemand die ooit heel hard ergens tegenaan is gelopen. Niks voor mensen die van een zacht vrouwenbuikje houden. Maar ja, zachte vrouwenbuikjes zijn zóóó last century. Zucht.

Weekend ready wearing my new fav @amoreandsorvete

Een foto die is geplaatst door Emily Ratajkowski (@emrata) op

Onderwerpen