Spring naar de content

Fact check: blijf je jong van granaatappel?

Granaatappel wordt weleens als ‘superfood’ gelabeld omdat de vrucht het verouderingsproces zou tegengaan. Voor het eerst is er nu enig wetenschappelijk bewijs dat dit label rechtvaardigt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Geef toe: de pitjes van een granaatappel smaken dermate sappig en fris dat je weinig meer nodig hebt om te worden overtuigd van de gezondheidskracht. Maar klopt het wel wat vele fabrikanten van superfoods en sapjes – er bestaat een ruim gamma aan granaatappeldranken – vertellen? Het blijkt nu dat er inderdaad een goede reden is om te geloven dat een granaatappel erg gezond is.

Zwitserse onderzoekers hebben een molecule in de granaatappel ontdekt die in ons verteringsproces wordt omgezet in een stofje dat onze spiercellen beschermt, meer bepaald tegen aftakeling. Omdat degraderende spiercellen als een belangrijke factor worden gezien achter het verouderingsproces, kunnen we stellen dat de granaatappel onze spieren jong houdt.

Kleine kanttekening: de wetenschappers beschikken vooralsnog enkel over resultaten van proeven op dieren – muizen en ratten en zelfs wormen. Testen bij mensen zouden momenteel volop bezig zijn.

Het stofje in kwestie heet urolitine A en is een bekende antioxidant. Het zorgt ervoor dat de afvalverwerking van mitochondrieën (de energiefabriekjes van onze cellen) vlot blijft verlopen. Omdat spiercellen erg veel energie verbruiken zijn ze erg gevoelig voor opstapelend cellulair afval.

Voor je halsoverkop naar de fruitwinkel trekt nog dit: het is helemaal niet zeker dat de granaatappelmolecule eenzelfde effect heeft op mensen als op muizen en wormen. De molecule is slechts de ‘voorloper’ van urolitine A en het hangt dus van onze vertering af hoeveel we van de antioxidant produceren. Het kan zelfs zo zijn dat de molecule helemaal niet wordt omgezet. De Zwitsers zoeken daarom nog naar een methode om het niveau van urolitine A in ons lichaam rechtstreeks te verhogen.

Het wachten is op nader onderzoek, maar de granaatappel lijkt ons wel degelijk jong te houden.

Onderwerpen