Spring naar de content

Snacknieuws, de Zomercolumn en LuckyTV: NOS-hoofdredacteur Gelauff reageert

Wat vindt u nu eigenlijk van die satirische filmpjes van LuckyTV? Iedereen die een vaste rol heeft in de producties van Sander van de Pavert kan die vraag vroeg of laat verwachten. In mei gaf prins Constantijn in de uitzending van de Wereld Draait Door zijn koninklijke goedkeuring over de persiflage van Willy. NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff zegt in de Volkskrant boos te zijn geweest om de LuckyTV-serie 'Werken bij de NOS', waarin de luchtige berichtgeving van de staatsomroep te kakken wordt gezet. "Ik heb Dieuwke Wynia gebeld, de eindredacteur van DWDD. Ik ben boos geworden en zei: dit vind ik beschadigend, het gaat ten koste van alle collega's hier."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Of die woede hielp, vraagt interviewer Menno van Dongen vervolgens: "Dat weet ik niet. Na een tijdje ben ik gewend geraakt aan die filmpjes, net als anderen. Nu ben ik er wel trots op dat DWDD zo veel inspiratie put uit de NOS. Zolang veel mensen over je praten, gaat het goed met je."

In zijn gesprek met de Volkskrant (hier te lezen op Blendle) bezigt Gelauff aardig wat image-building (of damage-control). Over de geplaagde Zomercolumn van de NOS zegt hij: "Waar meer over wordt geklaagd zijn de Zomercolumn op tv, al dan niet grappige filmpjes op internet en reportages vol 'gewone mensen'. (-) De NOS ligt continu onder een vergrootglas, we zijn een instituut, zoals de KNVB en de NS. Publieke nieuwsvoorziening is als water uit de kraan: het is er altijd. Je hoort mensen pas als er geen water meer is of de smaak verandert. Dus gaat de discussie altijd over dat ene item dat iemand niet bevalt. Maar deze kritiek herken ik niet."

Van Dongen legt meer kritiek voor, zoals de opvatting dat RTL Nieuws bovenop de actualiteit zit, en de NOS niet. "Ze verkopen hun primeurs gewoon beter. Wij maken een beter programma, nemen meer tijd om uit te leggen hoe iets zit. RTL is aardser en oppervlakkiger."

De NOS zou teveel op de knieën gaan voor 'het publiek'. Zo vroeg Radio 1-presentator Jurgen van den Berg ooit aan Jan Roos van GeenPeil of hij wakker was geworden met een lichte erectie. "Ik hoorde het en dacht: moet dit nou? Maar Jurgen van den Berg heeft me later uitgelegd waarom hij dat deed. Als presentator zou hij zoiets nooit vragen aan een minister, hij probeert aan te sluiten bij zijn gast. Het grappige is dat hierna het ijs gebroken was en er een goed, informatief gesprek met Roos ontstond."

Kritiek van Blendle-oprichter Alexander Klöpping (de NOS zou de McDonald's van het nieuws zijn) doet Gelauff af als onzin. "Ach, Klöpping roept maar wat. We zijn er in eerste instantie om 24 uur per dag nieuws te brengen, maar maken ook veel achtergrondverhalen. Ik zie zo veel ongefundeerde kretologie voorbijtrekken."

Inmiddels is Gelauff wel gewend aan de LuckyTV-filmpjes. "Nu ben ik er wel trots op dat DWDD zo veel inspiratie put uit de NOS. Zolang veel mensen over je praten, gaat het goed met je."

Eentje dan, omdat ze zo leuk zijn.