Spring naar de content

Na Nice krijgt president Hollande akelig gelijk

Quatorze juillet, de nationale feestdag waarop de bestorming van de Bastille-gevangenis ieder jaar wordt gevierd, de aftrap van de Franse Revolutie in 1789. De Fransen konden dit jaar terugblikken op een aanslagloos Europees kampioenschap voetbal en uitkijken naar een aanslagloze Tour de France. Op 26 juli zou de noodtoestand worden opgeheven, maakte president François Hollande op de feestdag bekend in een televisie-interview. “We kunnen die niet eeuwig aanhouden, dat zou niet zinvol zijn. Is er dreiging? Ja.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

22.30, Nice. Een grote menigte keert terug van de traditionele vuurwerkshow. Het is druk op de boulevard van de Franse havenstad wanneer er plots een witte vrachtwagen op de menigte afrijdt, en niet stopt voordat de chauffeur, na een ramkoers van twee kilometer, door de politie wordt neergeschoten. Er liggen dan ruim tachtig mensen dood op straat. Een terroristische aanslag, aldus de autoriteiten.

‘Eens te meer is Frankrijk geraakt door een gruweldaad,’ zijn de woorden waarmee Hollande uren later een persconferentie opent. ‘Frankrijk is getroffen op de nationale feestdag, 14 juli, het symbool van de vrijheid.’ Het is de laatste 14-juliparade die Hollande meemaakt als president. Deze editie stond in het teken van de jeugd, de inzet die de veiligheidsdiensten dit jaar leverden, en de strijd tegen het terrorisme.

Sinds 2015 is Frankrijk tien maal het doelwit geweest van terroristen, de ene aanslag vele malen bloediger dan de ander. Charlie Hebdo, de steekpartij buiten een joods centrum, de geplande aanslag op twee kerken in Villejuif, de geplande aanslag op een gasfabriek in Saint-Quentin-Fallavier, de Thalys, de aanslagen in Parijs, de aanval op patrouillerende soldaten buiten een moskee, de man die een jaar na Hebdo een Frans politiebureau binnendrong met een hakmes, de moord op een politiecommissaris en zijn vrouw. En nu deze gruweldaad in Nice.

Twaalf dagen voordat de noodtoestand in Frankrijk zou aflopen, werd hij verlengd.

Uren voordat de Frans-Tunesische chauffeur op de mensenmassa in Nice in zou rijden, in dat televisie-interview met Hollande, spreekt meneer de president bevraagd over zijn opvolger, die in 2017 gekozen zal worden. “De functie van president houdt in dat je wordt geconfronteerd met de dood, tragedie en drama.”

Hollande kreeg gisteravond akelig gelijk.

Onderwerpen