Spring naar de content

Rot op met je #PrayforNice

#PrayForNice. Wie zou daar achter zitten, dacht ik vanochtend toen ik mijn laptoppie opensloeg. Er is één iemand mee begonnen, met die bespottelijke, nietszeggende kreet. Die imbeciel zag op Twitter de eerste berichten over de aanslag en dacht: godverdomme, ik ga meteen bidden voor Nice.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Arthur van Amerongen

Maar voor wie bidden dan? Voor de slachtoffers? Voor de nabestaanden? Voor de dader, want die arme drommel is immers ook een slachtoffer. Bidden voor de stad Nice? Zou de plaatverkoop van The Nice hier wellicht bij gebaat zijn? Zit hun oude manager achter deze reclamestunt? (The Nice is een Britse prog-rock band uit eind jaren zestig, bekend voor zijn combinatie van rock, jazz en klassieke muziek. De leden van de band waren Keith Emerson op keyboard, Lee Jackson op basgitaar, Brian Davison op drums en David O'List op gitaar.)

Ik moest denken aan die halve zolen van de Transcendente Meditatie, die eind twintigste eeuw bekend geworden vorm van hersengymnastiek, geïntroduceerd door Maharishi Mahesh Yogi in de jaren vijftig in India. John Lennon deed er ook nog even aan, voor hij de heroïne ontdekte.

Ik ben er wel eens geweest, bij die sekte van ongevaarlijke gekkies (type GroenLinks met teveel centen).

Ze zaten te mediteren in de Rai. Voor de wereldvrede. Nou, die kwam niet onmiddellijk maar de woordvoerder kon wel aantonen dat het geweld in de mooie stad Amsterdam tijdens het mediteren flink was afgenomen. Ze gingen ook nog even hoppen maar daar mochten ik en de fotograaf niet bij zijn.

Bij hoppen mediteer je je zo uit je bol dat je tien centimeter boven de grond gaat zweven, en dat schijnt ook weer goed voor de wereldvrede te zijn. Goed, van de getranscendenteerden heb ik eigenlijk nooit meer iets vernomen. Oh ja, ze haalden een paar jaar geleden nog de regionale gazet met frauduleuze kwesties rond een oud klooster of kasteel in Limburg (Slot Hoppestein).

Daar was volgens mij die meneer van DENK bij betrokken, die bolle die sinds hij niet meer actief is in de Limburgse horeca (aan beide kanten van de bar) een mohammedaanse knevel en baard heeft laten staan om vroom over te komen bij het stemvee. Bon, ik dwaal af.

#PrayForNice: een hol en loos mantra, even efemeer als een natte scheet in een wit zomerpak na een broodje warm vlees en een slok leidingwater in een Albanese snackbar in de bergen bij Tirana tijdens een hittegolf.

De initiator van #PrayForNice is vermoedelijk dezelfde persoon die #PrayForZaventhem, #PrayForMaalbeek, #PrayForBataclan, #PrayForCharlie en #PrayFor9/11 bedacht. Waarschijnlijk bedacht die flessentrekker en ladenlichter (dit moet namelijk wel handel zijn) ook dat stomme ingestraalde rooie polsdraadje (à 17,50 euri per stuk) waar Madonna, Edgar Davids en Badr Hari mee lopen. Ook goed tegen oorlog! Dat moet mij meteen denken aan de betreurde Rotterdamse volkszanger Nico Haak (Honkietonkiepianissie met je sinaasappelkissie) die zo’n poepdure koperen of bronzen armband tegen de reuma droeg. Goed, de mens wil bedrogen worden, dat is algemeen bekend.

En natuurlijk kwam er vijf minuten na de aanslag een profielfoto van de Franse vlag met een schreiende Marianne. En wie denkt u welk Europees rolmodel die profielfoto als eerste had? Nee, niet Jean-Claude Juncker want die was/is dronken. Juist: Frenske, zijn butler.

Ziet u die twee al bidden voor Nice, tussen de lege cognacflessen en de restjes Jamón Ibérico de Bellota Reserva? Dat bedoel ik maar.

Wat ik zo stuitend vind aan #PrayForNice, is het gebroken-geweertje-defaitisme dat er uit straalt. Geloof me: bidden en hoppen tegen de islam helpt niet. Daarentegen zou het enorm helpen als de 1,7 miljard mohammedanen eens collectief gingen bidden voor de wereldvrede. Of desnoods hoppen, maar dat zal wel weer haram zijn.

Onderwerpen