Spring naar de content

Niemand gelooft de leugens nog

MH17, Nice en de staatsgreep van Erdoğan: bien étonnés de se trouver ensemble. Althans, zo lijkt het. Er is echter wel degelijk een verband tussen deze drie ‘kwesties’ die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben: de op volle toeren draaiende leugenmachine. Op deze stralende zomerdag weerklinken de mantra’s van Rutte & Timmermans holler dan ooit. Hoe krijgen ze het hun mond uit: de dader van Nice was een eenzame, depressieve wolf en we zijn helemaal niet in oorlog met de islam en de islam al helemaal niet met ons; Erdoğan heeft de Turkse democratie gered en als kers op de taart houdt onze premier vandaag een obligaat & tranentrekkend praatje over MH17, met de onderste steen als preekgestoelte. Het enige pluspunt is dat werkelijk niemand nog de leugens gelooft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arthur van Amerongen

De stuitende felicitaties van Frans Timmermans aan Erdoğan resulteerden in ruim duizend louter vileine en bittere reacties op zijn Facebookwandje. Zijn trucje is uitgewerkt. De krullenjongen van TTIP en Volkswagen is de risee van Europa geworden.

Het goedpraten van de Turkse staatsgreep – al dan niet gepleegd met medeweten en instemming van de islamofascistische dictator – is onmogelijk geworden nu Erdoğan de militaire luchthaven van Incirlik belegerd heeft. Het is een onvervalste oorlogsverklaring aan de Verenigde Staten. Spoedig wordt de doodstraf ingevoerd in Turkije (een paar duizend lastige rechters zijn kaltgestellt) en de opstandige recruutjes die geen idee hadden waar ze mee bezig waren, worden geëxecuteerd als ze al niet gelyncht waren door de Sturmabteilung van de Adalet ve Kalkınma Partisi (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling).

Ik ben benieuwd hoe Rutte & Timmermans dit gaan downplayen om de Turkije-deal toch door te kunnen drukken.

Licht alarmerend vond ik de demonstraties in heel Nederland van Erdoğan-supporters en een eng toespraakje van Tunahan Kuzu, de trekpop van de Krankzinnige Kalief in Ankara. Als dit geen Vijfde Colonne is, dan weet ik het niet meer. Maar waarom toch twist en tweedracht zaaien in Nederland, terwijl Turkije deze mensen hard kan gebruiken voor de opbouw van een islamitische heilstaat?

Voor de zekerheid ben ik op het internet even gaan grasduinen door Nederlandse geschiedenisboekjes voor de middelbare school, en met name wat de kenmerken van fascisme betreft. Straks word ik anders nog afgeserveerd als populist omdat ik met beladen termen als vijfde colonne en fascisme scherm.

Leest en huivert:

1 leider/dictator, massa gedwongen tot volgzaamheid

onverdraagzaamheid t.o.v. andersdenkenden (harde onderdrukking) en vreemdelingen

geen vrijheid van meningsuiting (o.m. censuur)

ontwikkelde propagandamachine

symboliek

massabijeenkomsten

verheerlijking (vermeend) verleden

leiderscultus (bijna religieus)

indoctrinatie (bijvoorbeeld van de jeugd)

ontwikkeld militair apparaat

En inderdaad, u denkt meteen aan Erdoğan. Dat laatste puntje van voorwaarden voor een volmaakt fascisme – een ontwikkeld militair apparaat – wordt deze dagen nog even snel opgepimpt.

De vraag is welke Europese leider als eerste – als een ware Chamberlain – naar Ankara reist om Erdoğan de felicitaties te overhandigen vanwege het redden der Turkse democratie. Dan is de leugen pas echt volmaakt.

Onderwerpen