Spring naar de content

35.000 creepshots en Twitter doet niks

In de afgelopen jaren zijn er bijna 35 duizend foto’s van vrouwen, met focus op billen en borsten, op Twitter gepost zonder dat deze vrouwen hier weet van afwisten. Een Twittergebruikster uit Canada kwam hier bij toeval achter en meldde het aan Twitter, maar vooralsnog kreeg zij geen reactie en zijn er geen accounts geblokkeerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

De stiekem genomen foto’s tonen vrouwenborsten en -billen op het strand en in andere openbare gelegenheden. In veel gevallen zijn ook de gezichten te zien en sommige vrouwen lijken minderjarig. De berichten zijn grotendeels afkomstig uit de Verenigde Staten (57%), het Verenigd Koninkrijk (14%) en Mexico (12%).

Een van de accounts waarop de foto’s worden geplaatst heeft meer dan 112 duizend volgers en roept andere twitteraars op creepshots te sturen die ‘goed genoeg zijn om te posten’. Yevgeniya Ivanyutenko, de vrouw die het ontdekte, maakte melding via Twitters supportaccount en zocht contact met gebruikers die de foto’s plaatsen. Een van hen reageerde dat wat hij doet onder de noemer ‘free speech’ valt.

Twitters gebruiksvoorwaarden stelt dat het platform niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor de inhoud van de berichten die geplaatst worden. Maar een in het geheim genomen intieme foto van iemand delen, is wel degelijk in strijd met de privacyregels van Twitter.

Volgens campagnevoerders die zich inzetten voor de slachtoffers van online pesterijen neemt Twitter klachten vaak niet serieus genoeg of falen zij erin te reageren. Het blokkeren van een account zou bovendien weinig efficiëntie bieden, aangezien er gemakkelijk een nieuwe aangemaakt kan worden. Een woordvoerder Twitter zei onlangs dat het bedrijf bezig is het beleid omtrent hatelijk gedrag van gebruikers te herzien.

Onderwerpen