Spring naar de content

De ene Uitzwaaidag is de andere niet

Beter goed gejat dan slecht bedacht, maar dan moet het jatwerk ook daadwerkelijk goed zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het was eind mei toen heel Nederland plotseling sprak over de ‘Sylvana Simons Uitzwaaidag’. Ene Donny Bonsink had een evenement aangemaakt op Facebook, waarop hij het vertrek van Simons aankondigde. Ze zou op 6 december meegaan met de Pakjesboot van Sinterklaas. Veel mensen vonden het ‘leuk’, zoals dat heet in de termen van het sociale mediaplatform. Heel veel anderen vonden het schandelijk en racistisch, wat het feitelijk ook was. Kranten schreven erover, in talkshows werd erover gesproken en Bonsink – die zichzelf in de media Morero noemde – genereerde landelijke bekendheid. Hoe abject ook, de eerste Uitzwaaidag werd een succes.

Sonya Bethare, die ook Facebook heeft, onderkende het succes en besloot de actie van Bonsink/Morero te kopiëren. Ook zij vond iets stom (de Islam), koos een symbolische datum (15 maart 2017, de dag van de Tweede Kamerverkiezingen) en schreef een warrige introductie (Islam is een intolerante ideologie die onder enkel geding niet thuishoort in het Westen). Om haar mening kracht bij te zetten plaatste de oprichtster van de pagina een foto met daarop een vrouwelijke Viking – het volk dat in zijn tijd heel vreedzaam grote delen van Europa overnam en nóóit zijn ideologie aan anderen opdrong – met een schilt waarop ‘Europa’ staat geschreven, die een ‘moslim’ een schop onder zijn kont geeft. De aanhanger van de Islam, die om onduidelijke redenen een varkensneus en geen tanden heeft, laat van schrik een Koran uit zijn handen vallen. De ‘Uitzwaaidag Islam’ was geboren.

Laat de aanmeldingen maar komen, dacht Sonya, die direct ook een poll bij het evenement plaatste. Hoe sturen we de Islam het land uit, vroeg ze zich op 6 juni af. Echter, waar de Uitzwaaidag voor Sylvana binnen enkele uren duizenden aanmeldingen heeft, blijft de Uitzwaaidag Islam onder de radar. De bedenkster deelt het nog wel meerdere keren op haar eigen tijdlijn, maar komt niet verder dan een paar likes. Tot enkele dagen geleden. Opeens stroomt haar inbox vol. Honderden mensen roeren zich op de pagina.

Het zijn alleen niet de mensen waarop Sonya gehoopt had. Het zijn mensen die haar belachelijk maken. Moslims lachen haar uit en vragen waar ze naar toe gaan op vakantie. Ze kapen haar poll door allemaal (quasi) grappige antwoorden toe te voegen. Ze bedanken haar voor het initiatief. Steeds meer mensen sluiten zich aan. Om de minuut verschijnt er een nieuwe opmerking bij het evenement. Op het moment van schrijven staan er ruim drieduizend posts op de pagina.

Ook de Uitzwaaidag van Sonya is een succes, een groot succes zelfs, maar wel net op een andere manier dan ze had gehoopt.

Onderwerpen