Spring naar de content

Op de fiets naar het werk, een goede remedie tegen de dikke buik

Wie geen tijd vindt om te sporten kan nog altijd de fiets gebruiken als transportmiddel. Volgens een nieuwe Britse studie is dat zelfs de beste manier om te vermageren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door EOS Wetenschap

Britse wetenschappers van de London School of Hygiene and Tropical Medicine gingen na of de wijze van woon-werkverkeer een impact heeft op de body mass index (BMI) en het vetpercentage. Daartoe gebruikten ze gegevens uit een Britse databank van volwassenen tussen 40 en 69 jaar oud. Het ging om 72.999 mannen en 83.667 vrouwen. Ze werden ingedeeld in zeven groepen naar gelang hun methode van woon-werkverkeer: enkel de auto, auto en openbaar vervoer, enkel openbaar vervoer, auto en alle andere methodes, openbaar vervoer gecombineerd met lopen en fietsen, enkel lopen en enkel fietsen.

Van alle deelnemers werden de BMI en het vetpercentage berekend: dit gebeurde door de onderzoekers zelf. Verder werd rekening gehouden met parameters zoals inkomen, woonplaats in de stad of er buiten, alcoholinname, roken en sporten in de vrije tijd. Uit de analyse blijkt dat de auto veruit het meest gebruikte middel is voor woon-werkverkeer: 64% van de mannen en 61% van de vrouwen gaat louter met de wagen naar het werk. Zij waren gemiddeld dikker dan mensen die voor meer actieve transportmiddelen kozen.

De slankste groep waren de mannen en vrouwen die naar het werk fietsen: de BMI was 1,71 lager bij mannen en 1,65 lager bij vrouwen in vergelijking met de auto-groep. Ook het vetpercentage was het laagst bij de fietsers: mannen hadden 2,75% minder vet en vrouwen hadden 3,26% minder vet. De onderzoekers besluiten dat fietsen naar het werk een goede manier is om het gewicht onder controle te houden en dat dit gepromoot zou moeten worden bij mensen die toch niet toekomen aan sport.

Interpretatie
De studie werd goed uitgevoerd bij een grote groep mensen, maar de studiemethode laat niet toe te besluiten dat mensen die naar het werk fietsen slanker zijn omdat ze naar het werk fietsen. Mogelijk eten ze minder of gezonder. Anderzijds is het wel aannemelijk dat dagelijkse fysieke activiteit, zoals naar het werk fietsen, bijdraagt tot een lagere BMI en een lager vetpercentage. Het verschil in BMI tussen autogebruikers en fietsers is substantieel: een man van 1,76 meter lang en 86kg zou volgens dit onderzoek 5 kg minder wegen wanneer hij de auto laat staan en met de fiets naar zijn werk rijdt.

Mensen die naar het werk liepen, waren ook slanker dan de auto-gebruikers, maar minder slank dan de fietsers. Wie diverse methodes combineerde, was ook iets slanker dan de auto-adepten. Opvallend in deze studie was dat de gemiddelde BMI voor de hele onderzoekspopulatie te hoog was: gemiddeld 27,5 voor de mannen en 26,4 voor de vrouwen (een normale BMI is niet hoger dan 25).

Onderwerpen