Spring naar de content

Nieuwste superfood: kakkerlakkenmelk?

Vergeet quinoa, vergeet lijnzaad, hennepzaad of gojibessen. Hét superfood van de toekomst is gevonden, op een wel heel rare plek: in de ingewanden van een kakkerlak. Juist ja.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Wat de onderzoekers van het Indiase team daar in eerste instantie deden is moeilijk te zeggen, maar de beloning is groots. Het gaat hier om een bepaalde soort kakkerlak; namelijk een levendbarende soort met de naam Diploptera punctate. Ja, die bestaan blijkbaar ook.

Dit beestje voedt haar jongen met een melkachtig goedje, dat vooral bestaat uit proteïnekristallen. Op zich lijkt dit nog enorm op hoe bijvoorbeeld koeien hun kroost zogen. Maar wat deze kakkerlakkenmelk zo bijzonder maakt is dat de voedingswaarde ver wordt overstegen. De kakkerlak-kristallen (klinkt als een onuitgebracht Suske en Wiske album) bevatten meer energie dan een vergelijkbare hoeveelheid buffelmelk, wat op zichzelf al meer energie bevat dan koemelk.

Een van de onderzoekers, Sanchari Banerjee, zegt in een interview met de Times of India dat kakkerlakkenmelk wel eens hét voedingssupplement van de toekomst kan worden. ‘De kristallen bevatten eiwitten, vetten en suikers. Eigenlijk is het complete voeding.’ Vooral gebieden waar mensen weinig toegang hebben tot goede, voedzame voeding kunnen gebaat zijn bij de kakkerlakkenmelk. De melk is een snelle manier om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Maar voor nu is het zoeken naar een manier om de kakkerlakkenmelk in grote hoeveelheden en op een efficiënte manier te produceren. Een voordeel: de beestjes planten zich snel voort. Maar worden de kakkerlakkenfarms de nieuwe melkveehouderijen? De tijd zal leren of deze voedingsstof daadwerkelijk rendabel is om op grote schaal te produceren, het melken van een kakkerlak lijkt me een niet al te benijdenswaardige baan.