Spring naar de content

Susila Cruijff reikt zondag de beker uit: nu al spannender dan de wedstrijd zelf

Als in de donkere tijden van het Oostblok turen we zondag in de vroege avond naar het scherm: hoe ziet ze eruit? Hoe beweegt ze, is ze aardig of afstandelijk? Haar hele leven werd Susila Cruijff door moederlief buiten de schijnwerpers gehouden, en nu springt ze er zomaar middenin. Vrijwillig, de tijd is er kennelijk rijp voor. Het moment is uitstekend: de slag om de Johan Cruijff Schaal, de seizoensouverture in de Arena, het stadion dat volgens sommigen al lang het Johan Cruijff Stadion had moeten heten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

In dictatoriale landen ging dat zo: plotseling werd een onbekende aan het volk getoond. Iedereen reikhalzend kijken.

De family man Cruijff en zijn Danny hebben hun gezin altijd afgeschermd. Met de voetballende zoon Jordi kon dat na een tijdje natuurlijk niet meer. Maar gezien de wereldfaam van De Verlosser is het fascinerend dat de twee dochters zó onbekend zijn gebleven dat de meesten zelfs hun namen niet kennen. Juist daarom zullen zondagavond talloze blikken zijn gericht op een 44-jarige vrouw met donker haar op het ereterras.

Bladerend door het legendarische boek Boem, Hun levensverhaal verteld aan Jaap ter Haar weten we dat het Johans haar is. De andere, iets oudere dochter Chantal kreeg het blonde haar van moeder Danny.

Totaal onbelangrijk, maar als je niets weet is elke snipper welkom.

Vrijdag werd een citaat van Susila Cruijff wereldkundig gemaakt, dat zo te lezen uit de koker van het Kremlin, pardon, van het voorlichtingsapparaat van de KNVB zal komen: ‘Het Nederlandse voetbal heeft met enorm veel respect en waardering het leven van mijn vader herdacht. Zondag wordt een bijzondere dag, en ik hoop dat de Johan Cruijff Schaal symbool blijft staan voor wat mijn vader binnen en buiten de lijnen van het veld heeft betekend.’

Een gebaar van Susila uit dankbaarheid voor het massale medeleven na het overlijden van Johan in maart.

Susila is bestuurder van de Johan Cruyff Foundation en zet zich als zodanig in voor het in beweging brengen en houden van de jeugd. Hoe ze haar rol verder invult weten we niet — vrijwel niemand wist überhaupt dat ze in dat bestuur zat.

Voor de Cruijffadepten is het aardig te weten dat Susila Margaretha Petronella in januari 1972 door een keizersnede ter wereld kwam in het Prinsengrachtziekenhuis te Amsterdam. Weetje: dat was op aandringen van de aanstaande vader op een maandag, want dan had hij vrij. Suzy, zoals ze thuis werd genoemd, zat op de arm van papa Johan toen het gezin in de zomer van 1973 zijn eerste woning in Barcelona betrok. De twee jaar oudere zus Chantal liep aan de hand van mama Danny.

In tegenstelling tot Chantal is Susila Cruijff voor zover bekend ongehuwd.

Dat is het. Voor de rest komt het zondag aan op goed kijken of we iets van Johans motoriek herkennen als de Schaal van haar handen in die van de winnaar gaat. Zal ze iets zeggen? Dan wordt het extra spannend. De glimlach van Johan in haar gezicht, ook al leuk.

Hoe PSV-Feyenoord ook afloopt, van die uitreiking wil je niets missen.