Spring naar de content

Terrorismedreiging legt een pijnlijk gebrek bloot

‘Dit houden we niet heel lang meer vol.’ De woorden van de voorzitter van de Marechaussevereniging lezen als een noodkreet. Op de voorpagina van het Algemeen Dagblad wijst hij vanochtend op een belangrijke en pijnlijke beperking van ons veiligheidsapparaat: de onderbezetting van Koninklijke Marechausse in tijden van substantiële dreiging.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

‘s Lands militaire politiekorps, de marechaussees, zijn sinds zaterdag in opperste staat van paraatheid, nadat er een ‘signaal van dreiging’ is opgepikt met betrekking tot Schiphol. De toegangswegen naar de luchthaven in Haarlemmermeer worden nu drie dagen streng gecontroleerd; zichtbare veiligheid, maar die is niet oneindig.

Ton de Zeeuw, voorzitter van de Marechaussevereniging, beklaagt zich in het AD. ‘De werkdruk is enorm en er is te weinig personeel. De grote operatie op Schiphol gaat ten koste van beveiligingstaken elders. (-)  Tot voor kort was het eenvoudig om hiervoor extra mensen vrij te maken, maar sinds anderhalf jaar lopen marechaussees op hun tandvlees. Door de verhoogde terreurdreiging worden veel objecten extra beveiligd, zoals het Binnenhof en Joodse instellingen. Daarnaast is de inzet vanwege de migratiestromen maximaal.’ De Zeeuw stelt: ‘We leven in een nieuwe werkelijkheid, waarin het onveiliger is. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa.’

De topman van Schiphol, Jos Nijhuis, waarschuwt eveneens in het artikel van het AD: ‘De passagiersaantallen op Schiphol zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, maar de Marechaussee is niet meegegroeid. Dat gaat zich nu wreken.’

In Frankrijk kondigde president Hollande de oprichting van een Garde Nationál aan, als toevoeging op de gendarmes en de marechaussées. Dit korps zal bestaan uit vrijwilligers van de politie, paramilitaire politie en het leger. In september zou deze dienst, na goedkeuring van de Raad van Defensie, leven worden ingeblazen. De nieuwe werkelijkheid in Frankrijk vereist een nieuwe aanpak.

In totaal zijn er ruim zesduizend marechaussees in Nederland, van wie er 1.800 op Schiphol gestationeerd zijn. De uitbreiding met 400 man zou niet voldoende zijn. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee laat weten dat de organisatie ‘in gesprek is met de ministeries van Defensie en Veiligheid en Justitie’.

Onderwerpen