Spring naar de content

Bewijs: mannen lossen conflict makkelijker op dan vrouwen

Mannen doen meer hun best dan vrouwen om na een sportwedstrijd weer vrienden te zijn, ontdekten Amerikaanse wetenschappers. Wellicht kunnen vrouwen ook in het dagelijkse leven moeilijker onderlinge conflicten oplossen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door EOS Wetenschap

Na een sportwedstrijd is het gebruikelijk dat de tegenstanders elkaar de hand schudden. Mannelijke spelers gaan daar verder in dan vrouwelijke. De mannen spenderen meer tijd aan vriendschappelijke aanrakingen, besluiten de onderzoekers na het observeren van talloze filmpjes van sportwedstrijden. Dat gedrag moet ervoor zorgen dat de spanning van het eerdere conflict – de wedstrijd – voorbij is.

Het resultaat komt niet als een verrassing. Een van onze twee nauwste verwanten gedraagt zich precies hetzelfde. Mannelijke chimpansees hebben vaak heftige conflicten, maar ze lossen die achteraf ook weer op. Dat is belangrijk, want chimpanseemannetjes moeten samen hun groep verdedigen tegen vijandelijke clans. Een groep waarin iedereen op goede voet staat met elkaar is sterker, werkt beter samen en staat sterker tegen de vijand. ‘We denken dat de sociale structuur bij mensen lijkt op die bij chimpansees en dat de verschillen tussen de seksen daaruit voortkomen’, zegt psycholoog Joyce Benenson.

Dit kan volgens de onderzoekers betekenen dat vrouwen over het algemeen meer moeite hebben met het oplossen van onderlinge conflicten. Niet alleen op het sportveld, maar ook op het werk en thuis. Eerdere studies bevestigen dat. Vrouwen zijn na een scheiding minder vaak bevriend met de nieuwe levenspartner van hun ex, mannelijke kamergenoten hebben minder onoplosbare conflicten en hoewel mannelijke vriendengroepen meer openlijke conflicten hebben, zijn die zelden de oorzaak van het opsplitsen van de groep. De studie is gepubliceerd in Current biology.

Onderwerpen